"Sadales tīkla" peļņa attiecībā pret iepriekšējo gadu pieaugusi par vairāk nekā 40%

© f64.lv, Kaspars Krafts

Latvijas elektroenerģijas sadales sistēmas operators AS "Sadales tīkls" šogad pirmajā ceturksnī strādāja ar 78,298 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1,3% mazāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa sasniedza 621 000 eiro, kas ir par 42,4% vairāk nekā gadu iepriekš, liecina kompānijas publiskotā informācija.

Tikmēr uzņēmuma kopējā normalizētā EBITDA jeb peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas 2023.gada pirmajā ceturksnī bija 23,697 miljoni eiro, kas ir par 3,6% mazāk nekā gadu iepriekš.

Vadības ziņojumā skaidrots, ka pozitīvu ietekmi uz peļņu veido par 2,6 miljoniem eiro mazāks uzņēmuma ienākuma nodoklis no dividenžu izmaksas un par 2,9 miljoniem eiro mazākas elektroenerģijas izmaksas. Savukārt negatīvu ietekmi uz finanšu rezultātu rada sadalītās elektroenerģijas apjoma samazinājums un inflācijas ietekme uz saimnieciskās darbības izmaksām.

Kompānijas sadalītās elektroenerģijas apmērs pirmajā ceturksnī bija 1634 gigavatstunda (GWh), kas ir par 3,6% mazāk nekā gadu iepriekš.

Salīdzinot ar gadu iepriekš, elektroenerģijas patēriņš krities visos klientu segmentos - tirdzniecībā par 7,4%, lauksaimniecībā - par 4,4%, iedzīvotājiem - par 4%, rūpniecībā - par 3,1%, nerūpniecības sektorā (birojos, kultūras, sporta objektos, viesnīcās) - par 2% un pārējo lietotāju sektorā samazinājums par 4,9%, ko galvenokārt ietekmēja gan īstenotie energoefektivitātes pasākumi, kas sabiedrībā kļuva aktuālāki līdz ar elektroenerģijas cenas lēcieniem tirgū, gan pieaugošais mikroģeneratoru apjoms, kas norāda, ka noteiktu daļu nepieciešamās elektroenerģijas sabiedrība saražo sev pati.

Faktiskais elektroenerģijas apjoms ražošanas procesa nodrošinājumam pieaudzis par vienu GWh jeb 1,3%, savukārt elektroenerģijas cena samazinājusies par 27%.

Pirmajā ceturksnī elektrotīkla pārbūvē un atjaunošanā investēti 12,8 miljoni eiro, atjaunojot 253 kilometrus elektrolīniju. Savukārt klientu pieprasījumu izpildē ieguldīti 7,2 miljoni eiro, veidojot jaunus pieslēgumus vai palielinot slodzi.

"Sadales tīkls" 2022.gada pirmajā ceturksnī strādāja ar 79,334 miljonu eiro apgrozījumu un 436 000 eiro peļņu.

Savukārt pērn kopumā "Sadales tīkls" strādāja ar 301,188 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1,1% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi sasniedza 20,415 miljonus eiro pretstatā gadu iepriekš gūtajai peļņai.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.