Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Putnu gripas ierobežošanai mājputnu turētājiem būs jāievēro noteiktas biodrošības prasības

© f64.lv, Oksana Džadana

Valdība ceturtdien, 1.jūnijā, apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus, kas paredz pastāvīgas biodrošības prasības mājputnu turēšanas vietām, informē ZM.

Ministrijā norāda, ka augsti patogēnās putnu gripas (APPG) vīruss savvaļas putnu populācijās Latvijā izplatās arvien plašāk un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) katru dienu konstatē arvien vairāk saslimšanas gadījumus savvaļas putnu un dzīvnieku populācijā, tādējādi palielinot saslimstības draudus arī mājputniem un nebrīvē turētiem putniem.

ZM uzsver, ka biodrošības prasību efektīva īstenošana ļaus mājputnus un nebrīvē turētus putnus pasargāt no APPG un citu infekcijas slimību izplatības un putnu ganāmpulku likvidēšanas. Vienlaikus pasākumi veicinās arī dzīvnieku īpašnieku atbildību un izpratni par profilaktisko pasākumu nozīmīgumu.

Prasības paredz, ka mājputnus un nebrīvē turētus putnus būs atļauts izlaist mākslīgi izveidotās ūdenstilpēs, kas paredzēta speciāli šiem putniem, ja ūdenstilpe nepieļauj savvaļas ūdensputnu piekļuvi.

Tāpat mājputnus un nebrīvē turētus putnus būs atļauts izlaist ganībās vai pastaigu laukumos, ja šīs ganības un pastaigu laukumi būs norobežoti, savukārt barošanai un dzirdināšanai nedrīkstēs izmantot virszemes ūdenstilpēs iegūtu ūdeni, un tā būs jāveic norobežotās vietās, kas nosegtas ar ūdensnecaurlaidīgu jumtu.

ZM arī norāda, ka mājputnu īpašniekiem būs jānodrošina, ka darbinieki un personas, kas nonāk kontaktā ar mājputniem un nebrīvē turētiem putniem, izmanto darba vai maiņas apģērbu un apavus.

Pastāvīgās biodrošības prasības noteiktas arī dzīvnieku patversmēm un savvaļas putnu rehabilitācijas centriem un paredz, ka ievietojot tajās slimus vai ievainotus savvaļas ūdensputnus, ne mazāk kā 21 dienu no savvaļas ūdensputnu ievietošanas brīža putni jātur izolācijā no pārējiem patversmē vai rehabilitācijas centrā esošajiem putniem, kā arī būs jānodrošina šo putnu atsevišķa kopšana un barošana, izmantojot atsevišķu inventāru un instrumentus.

Ministrijā arī uzsver, ka mājputnu un nebrīvē turētu putnu dalība pasākumos turpmāk būs aizliegta līdz brīdim, kamēr APPG saslimstības risks mazināsies. Tāpat būs aizliegts nebrīvē turētus putnus izlaist medību resursu atjaunošanai.

Jau ziņots, ka ZM vienojās ar putnkopības nozari par nepieciešamību turpināt ievērot biodrošības prasības mājputnu turēšanas vietām, kamēr epidemioloģiskā situācija ar APPG izplatību savvaļas putnu populācijā neradīs riskus izplatīties slimībai mājputnu un nebrīvē turētu putnu novietnēs.

Putnu gripa šogad gripa konstatēta 15 vietās - Daugavpilī, Jēkabpilī, Krāslavā, Talsos un Talsu novada Rojas pagastā, Rojā, Ventspilī, Liepājā, Pļaviņās, Madonā un Madonas novada Ošupes pagastā, Cēsu novada Veselavas pagastā, Tukuma novada Lapmežciemā, Salaspils novada Salaspils pagastā un Saldus novada Novadnieku pagastā.

Dienestā norāda, ka kopumā 2023.gadā uz putnu gripu laboratoriski izmeklēti 158 savvaļas putnu paraugi, no tiem 63 ir apstiprināta putnu gripa.

Augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kam raksturīga augsta mirstība. Vīrusa rezervuāri un izplatītāji dabā ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kam slimība var noritēt bez raksturīgajām pazīmēm. Mājputni var inficēties, nonākot kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem, to izdalījumiem un fekālijām. Tāpat putnus var inficēt ar piesārņotu ūdeni, barību vai priekšmetiem (apaviem, apģērbu, inventāru), uz kuriem nonācis vīruss.