Latvija un Izraēla paraksta starpvaldību sadarbības programmu izglītības, zinātnes, kultūras un sporta jomās

© Pixabay.com

Latvija un Izraēla parakstījusi starpvaldību sadarbības programmu izglītības, zinātnes, kultūras un sporta jomās, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas (KM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Pirmdien notika Latvijas un Izraēlas kopējās izglītības, kultūras un zinātnes sadarbības starpvaldību komitejas sēde, pēc kura tika parakstīta sadarbības programma 2023.-2026.gadam.

Programmas mērķis ir veicināt divpusējo sadarbību, sniedzot ieguldījumu abu valstu attiecību attīstībā un izpratnes veicināšanā par to iedzīvotāju vēsturi un kultūru, jo īpaši jauniešu vidū. Programma izglītības jomā paredz sekmēt informācijas apmaiņu un abu valstu izglītības iestāžu sadarbību visos līmeņos, tostarp skolotāju un skolēnu vidū attīstīt inovāciju un radošuma izjūtu.

Programma paredz veicināt tiešu sadarbību starp abu valstu zinātniskajām un pētniecības iestādēm. Kultūrā iecerēts turpināt veicināt tiešu sadarbību starp abu valstu kultūras iestādēm un organizācijām, sekmējot mūzikas, teātra, vizuālās mākslas, dizaina, dejas un citu māksliniecisko grupu vai indivīdu apmaiņu, lai bagātinātu abu valstu kultūrtelpu. Programmā ir iezīmēta arī abu valstu interese izvērtēt iespēju noslēgt kopīgu līgumu, lai veicinātu turpmāku Latvijas un Izraēlas filmu kopražošanu.

No Latvijas puses programmu parakstīja KM valsts sekretāres vietniece, Latvijas pārstāvju grupas vadītāja starpvaldību komitejā Zane Vāgnere, no Izraēlas puses - Izraēlas Ārlietu ministrijas Kultūras diplomātijas biroja vadītāja Nurita Tinari.

Izraēla šogad atzīmē savu 75 gadu jubileju, un šajās dienās ar viesizrādēm Dailes teātrī uzstājas Izraēlas teātris "Gešer," kura darbošanos Latvijā finansiāli atbalsta arī KM.

Latvijā

Šā gada 17. septembrī Augšdaugavas novada, Kalkūnes pagastā dega vieglā automašīna “BMW X5”. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja amatpersonas, veicot operatīvos pasākumus, aizturēja 1973. un 1986. gadā dzimušos vīriešus par ļaunprātīgu automašīnas aizdedzināšanu. Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess un turpinās izmeklēšana, informē Valsts policija.