Valsts mums uzliek elektrības nodokli

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija vakar apstiprināja Latvenergo iesniegto tarifu projektu, kas paredz no 1. aprīļa palielināt elektrības cenu. Pēc Latvenergo aplēsēm, tarifi palielināsies vidēji par 21 procentu, savukārt pēc Neatkarīgās aprēķiniem, lielākā daļa mājsaimniecību par elektrību būs spiestas maksāt par aptuveni 30 procentiem vairāk nekā pērn.

Savukārt valsts budžets janvārī paaugstinātā PVN un elektrības tarifu kāpuma rezultātā papildus iegūs aptuveni 20 miljonus latu jeb aptuveni 22 latus no vienas mājsaimniecības. To pēc būtības varētu nosaukt par elektrības nodokli budžeta lāpīšanai.

Šā gada 1. janvārī mājsaimniecībām jau sadārdzinājās maksa par elektrību, jo ar šo datumu elektroenerģijai sāka piemērot PVN pamatlikmi 22% apmērā iepriekšējās samazinātās PVN likmes (10%) vietā. Iedzīvotājiem elektrības cena līdz ar to pieauga par 11 procentiem, savukārt valsts budžets, pēc Finanšu ministrijas aplēsēm, līdz ar to papildus iegūs 13,9 miljonus latu.

1. aprīlī stāsies spēkā jauns elektrības tarifs, kas paredz, ka mājsaimniecībām, nepārsniedzot 1200 kWh gadā, tarifs saglabāsies pašreizējā līmenī, tas ir, 8,25 santīmus par kWh. Savukārt, pārsniedzot šo apjomu, par katru kilovatstundu būs jāmaksā 10,7 santīmi. Iekasējot PVN, valsts budžetā šīs izmaiņas, pēc Neatkarīgās aplēsēm, no aprīļa līdz decembrim papildus dos 6 miljonus latu. Tātad šā gada izmaiņas elektrības tarifos un PVN Valsts kasi varētu papildināt par aptuveni 20 miljoniem latu, tas ir, par 22 latiem no vienas mājsaimniecības. Papildus tam valsts budžets, visticamāk, dividenžu veidā iegūs arī Latvenergo peļņu, kuru šogad uzņēmums plāno 2010. gada līmenī, tas ir, 40 miljonu latu apmērā. Latvenergo neatklāja PVN kopējo summu, kas tiek samaksāta, pērkot elektrību.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka saskaņā ar Latvenergo apgalvoto arī pēc tarifu paaugstinājuma Latvijā joprojām būšot viens no zemākajiem elektroenerģijas tarifiem Eiropā. Eurostat dati gan liecina, ka šobrīd, vēl pirms tarifu paaugstinājuma, Latvijā mājsaimniecībām par elektrību ir jāmaksā dārgāk nekā piecās citās Eiropas valstīs, tajā skaitā Lietuvā un Igaunijā. Latvenergo rīcībā esošā informācija gan atšķiras no Eurostat datiem. Saskaņā ar to Latvijā šobrīd viena kilovatstunda maksā 8,25 santīmus, Lietuvā – 9,2 santīmus, Igaunijā – 7,08 santīmus, Neatkarīgajai apgalvoja Latvenergo Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis.

Savukārt elektrības cena, kas tiks piemērota, pārsniedzot 1200 kWh elektrības gadā, Latvijā, pēc Eurostat datiem, būs augstāka nekā 13 citās Eiropas valstīs, tajā skaitā Lielbritānijā, Somijā un Francijā.

Latvenergo un Ekonomikas ministrijas aplēses liecina, ka jaunais tarifs skars pusi mājsaimniecību un elektrības sadārdzinājums būšot minimāls. Savukārt Neatkarīgās aprēķini liecina, ka mājsaimniecībām, kuras patērē mēnesī vidēji 200 kWh, elektrības rēķins, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieaugs par 28 procentiem jeb 49,56 latiem gadā. Savukārt mājsaimniecības, kuras iztērē vidēji 300 kilovatu, par elektrību maksās par 33% procentiem jeb par 89,12 latiem gadā vairāk nekā pērn. Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) uzskata, ka izmaksu pieaugums 2011. gadā varētu sasniegt 39%. Latvenergo apgalvojums par 49% mājsaimniecību, kas patērē mazāk nekā 100 kWh mēnesī, pēc LPS domām, nav korekts, jo a/s Latvenergo analīze tiek balstīta uz abonenta patēriņa uzskaiti, nevis reālo elektroenerģijas patēriņu mājsaimniecībās. Par to liecina arī fakts, ka Latvenergo nevēlas atklāt, cik daudz mājsaimniecības klientu decembrī ir patērējuši no 0 līdz 10 kWh, kas, visticamāk, koriģētu mājsaimniecību procentuālo daļu, kurus, pēc Latvenergo domām, neietekmēs tarifu kāpums. Tajā pašā laikā SIA Enefit, kas nodarbojas ar elektroenerģijas tirdzniecību atvērtā tirgus dalībniekiem un kuras mātes uzņēmums ir Eesti Energia, reaģējot uz pārmaiņām elektrības tirgū, ir izstrādājis piedāvājumu Latvijas uzņēmumiem, lai sniegtu tiem iespēju iegādāties elektroenerģiju izdevīgāk par jaunajiem regulētajiem tarifiem. "Mēs piedāvājam slēgt līgumu par elektroenerģijas iegādi līdz trīs gadu ilgam periodam. Līgumā cenas var piesaistīt elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenai vai arī slēgt līgumu par fiksētām elektroenerģijas cenām, kas ir zemākas par jaunajiem tarifiem," teica SIA Enefit rīkotājdirektors Jānis Bethers. Pašlaik šāds piedāvājums ir pieejams tikai uzņēmumiem, jo mājsaimniecību tirgus Latvijā vēl nav reāli atvērts konkurencei.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais