LDDK aicina politiķus neizmantot Latvijas sportistu sasniegumus politiskās popularitātes veicināšanai

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), ņemot vērā Saeimas svētdien, 28.maijā, vēlu naktī pieņemto lēmumu pasludināt pirmdienu par svētku dienu, aicina politiķus neizmantot Latvijas sportistu sasniegumus savas politiskās popularitātes veicināšanai, radot valsts iedzīvotājiem haosa pilnu dienu, aģentūrai LETA pauda LDDK pārstāvji.

LDDK norādīja, ka organizācija neatbalsta oficiālas brīvdienas noteikšanu pēdējā brīdī, radot papildu slodzi valsts ekonomikai un budžetam kopumā, tautsaimniecības ražošanas un apkalpojošās sfēras nozarēs, jo praksē tas nozīmē, ka jau naktī darba devējiem un darba ņēmējiem jāstrādā, lai pārplānotu darba procesu.

Vienlaikus LDDK uzsvēra, ka Latvijas hokejistu sasniegums ir ļoti nozīmīgs ne tikai sportā, - tas ir arī Latvijas valsts pozitīva tēla veidojošs faktors gan iedzīvotājiem, gan arī starptautiski. Tāpat arī LDDK atzinīgi vērtē organizatoru spēju operatīvi organizēt Latvijas hokeja izlases godināšanu nevis lidostā Rīga, kur tas radītu haosu un apgrūtinājumus, bet Rīgas centrā pie Brīvības pieminekļa.

Tāpat konfederācijā minēja, ka nav atbalstāma haosa radīšana valsts ekonomikā un tautsaimniecībā, naktī nosakot nākamo darbadienu kā oficiālu brīvdienu.

LDDK norādīja, ka vēlā vakara stundā LDDK vadība saņēma informāciju no Saeimas par to, ka top šāds lēmums un LDDK Padome lēma paust kategoriski noraidošu attieksmi par sasteigto lēmumu.

Tāpat LDDK atzīmēja, ka nav ņemti vērā organizācijas ieteikumi par to, kādi būtu potenciālie risinājumi un kādas būs sasteigtā lēmuma ietekme uz valsts ekonomiku kopumā un tautsaimniecības nozarēm ražošanas un pakalpojumu sniegšanas jomās, turklāt ir virkne nozaru, kurās nav iespējams dažu stundu laikā pārplānot darba grafiku, piemēram, ražošana, sabiedriskais transports, slimnīcas, pārtikas piegādes un citas nozares.

Organizācijā pauda, ka Saeimas lēmums praksē nozīmē, ka darba devējiem un darba ņēmējiem jau naktī bija jāsāk pārorganizēt plānoto pirmdienas darba norisi, turklāt tas nozīmē arī papildu spiedienu valsts, pašvaldību, kā arī privātā sektora uzņēmumu budžetiem, jo darba stundas oficiālā brīvdienā jākompensē 100% apmērā.

LDDK uzsver, ka Darba likums neaizliedz darba ņēmēju un darba devēju savstarpēju vienošanos par brīvdienu vai no darba brīvu stundu izņemšanu, kā arī vienoties par to, kā tās tiks kompensētas. "Šajā Latvijai tik emocionāli nozīmīgā notikuma gaisotnē tas būtu bijis veiksmīgs risinājums - ļaut darbiniekiem un darba devējiem pašiem vienoties par atbilstošāko risinājumu svinēšanai," piebilda LDDK.

Organizācijā minēja, ka LDDK neatbalsta Saeimas steigā naktī pieņemto lēmumu un aicina turpmāk pirms lēmuma pieņemšanas konstruktīvi konsultēties ar sociālā dialoga partneriem un nozaru asociācijām un ņemt vērā viņu viedokli, lai rastu labāko risinājumu Latvijas valstij un iedzīvotājiem nozīmīgu notikumu atzīmēšanai.

LETA jau ziņoja, ka Saeima svētdien, 28.maijā, īsi pirms pusnakts nolēma pirmdienu pasludināt par svētku dienu par godu Latvijas hokejistu izcīnītajām bronzas medaļām.

Latvijas vīriešu hokeja izlase svētdien Tamperē, ar 4:3 papildlaikā pieveicot ASV, uzvarēja pasaules čempionāta mačā par bronzas medaļām.

Svarīgākais