Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Svētdien elektrība pēc biržas cenām pieejama par velti

© F64

Svētdien elektrība pēc biržas cenām vairākas stundas būs pieejama par velti, liecina "Nordpool" informācija.

Elektrības cena svētdien no plkst.10 līdz 11 bija 0,00 eiro par kilovatstundu (KWh), savukārt no plkst.11 līdz plkst.19 cenas noslīdēs zem 0,00 eiro par kilovatstundu (KWh).

Tostarp no plkst.12 līdz 13 cena noslīdēs līdz negatīviem 0,01006 eiro par KWh, kas būs arī elektrības biržas cenas zemākais punkts svētdienā.

Savukārt plkst.19 cena pakāpsies līdz 0,05 eiro par KWh un turpinās kāpt.

"Nordpool" dati rāda, ka elektrības vidējā cena svētdien būs 0,04445 eiro par KWh, bet maksimālā cena - 0,10542 eiro par KWh.

AS "Latvenergo" aģentūrai LETA jau iepriekš skaidroja, ka labi integrētā elektroenerģijas tirgū jeb sistēmā, kurā ir labi starpvalstu savienojumi un darbojas vienoti elektrības biržas principi, salīdzinoši īslaicīgi elektrības cenu vienā valstī vai reģionā var noteikt ģeogrāfiski attāla apgabala enerģijas ražotāju izstrādās elektrības izmaksas. Proti, Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā elektrības cenu var noteikt izstrāde Centrāleiropā un Rietumeiropā.

Uzņēmumā norāda, ka parasti zemas cenas vai cenas zem nulles vērtības vērojamas vēja elektrostaciju jaudīgas darbības laikā, taču pēdējā laikā arvien biežāk zemu cenu nosaka vienlaicīga jaudīga saules elektrostaciju darbība. "Latvenergo" pārstāvji atzīmē, ka zemas cenas ir maza elektrības patēriņa un pieprasījuma brīžos - brīvdienās un dienas vidū, kad saules enerģijas izstrāde ir visintensīvākā.

Taujāti par negatīvo elektroenerģijas cenu ietekmi uz patērētājiem, uzņēmuma pārstāvji norādīja, ka, ja klients ir noslēdzis līgumu par biržas cenu, tad viņš maksā tieši tik, kāda cena tirgū ir bijusi. Parasti gan klients norēķinās par elektrību reizi mēnesī, un negatīva cena neilgst dienām, atzīmē "Latvenergo".