Smiltēns: Šaubu radīšana par politisko stabilitāti pirms NATO samita būtu nodevība pret Latvijas drošību

© Megija Anna Metsaota

Jaunas valdības veidošana šajā laikā būtu šaubu par Latvijas politisko stabilitāti un ģeopolitisko nostāju radīšana pirms drīzumā gaidāmā NATO samita, un līdz ar to tā būtu vērtējama kā Latvijas drošības un nacionālo interešu nodevība, aģentūrai LETA sacīja Saeimas priekšsēdētājs, "Apvienotā saraksta" (AS) viens no līderiem Edvards Smiltēns.

Tā politiķis komentēja publiski izskanējušo pieļāvumu par Valsts prezidenta vēlēšanu saistību ar iespējamām izmaiņām valdībā.

Ja saistībā ar Valsts prezidenta vēlēšanām tiek tirgota valdība - "pie tam kam!" -, tad esam atpakaļ "treknajos gados", kad visu varēja pirkt un pārdot, secina Smiltēns. Politiķim licies, ka šis laiks jau ir pagājis, bet, ja izrādīsies, ka tā ir patiesība, tas nozīmē, ka godīguma un atklātības ideāli ir "samīdīti".

AS politiķis neprecizēja, ko domā ar "kam". Tomēr gan publiski, gan kuluāros iepriekš izteikti minējumi par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij!" līdera Aivara Lemberga iespējamām interesēm ZZS nonākšanai valdības koalīcijā.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka pašreizējā koalīcija, ko veido "Jaunā vienotība" (JV), AS un Nacionālā apvienība, esot vienīgā iespējamā 14.Saeimā, kas garantējot skaidru eiroatlantisku ģeopolitisko pozīciju.

Kādas "vienas partijas" nokļūšanas valdībā dēļ jebkuras citas kombinācijas var radīt starptautiskas problēmas, īpaši pirms NATO ap jūlija vidu paredzētā samita, kurā plānots pieņemt Latvijas drošībai svarīgus lēmumus, uzsvēra Smiltēns.

Politiķim arī "ļoti interesē" JV vēlētāju viedoklis par potenciālajiem iespējamās "jaunās" koalīcijas partneriem. Apstākļos, kad pret Latviju ir izvērsts hibrīdkarš, ļoti negatīva situācija būtu atbalsta kritums JV kā parlamenta lielākajai frakcijai. AS līderis uzsvēra, ka Saeimai un valdībai tagad jo īpaši vajag sabiedrības uzticību, ņemot vērā arī gaidāmos izaicinājumus 2024.gada budžeta veidošanā, kā arī kopumā "astronomiskās izmaksas", kas vajadzīgas Latvijas aizsardzībai.

AS ceturtdien tikās ar "Progresīvo" prezidenta postenim virzīto kandidāti Elīnu Pinto. Smiltēns norādīja, ka tikšanās bija ļoti laba, un ka "Progresīvie" ir izvirzījuši cienījamu kandidātu, ar kuru tika pārrunāti ārlietu bloka jautājumi, tāpat saruna nedaudz "pieskārās" ekonomikai.

Politiķis pozitīvi vērtē, ka "beidzot ir īstas vēlēšanas, īsti, spēcīgi, jaudīgi kandidāti", par kuriem Saeimai būs iespējams balsot.

Jau vēstīts, ka viens no variantiem izskanējis, ka, ja JV, ZZS un "Progresīvie" kādā no balsojumiem nobalsotu par JV prezidenta krēslam piedāvātā ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) kandidatūru, tas ZZS un "Progresīvie" ar laiku varētu pavērt ceļu uz valdību.

Kā ziņots, maija pēdējā dienā gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimā pārstāvētās partijas ir pieteikušas trīs kandidātus.

Valdošajā koalīcijā ietilpstošais AS augstajam amatam virza savu dibinātāju, uzņēmēju Uldi Pīlēnu, premjera partija JV prezidenta krēslam piedāvā ārlietu ministra Rinkēviča kandidatūru, bet opozīcijā esošā frakcija "Progresīvie" prezidenta postenim virza publiskās pārvaldības eksperti Elīnu Pinto. Nevienam no šiem kandidātiem pagaidām nav skaidra balsu vairākuma, lai uzvarētu vēlēšanās.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.