Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

"Tvnet" galvenais redaktors: Apgalvojumi par vainas daļēju atzīšanu ir NEPLP interpretācija

© Pixabay.com

Apgalvojumi, ka interneta medijs "Tvnet" daļēji atzinis pārkāpumus, par kuriem tam piemērots 8500 eiro sods, ir Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) interpretācija, aģentūrai LETA norādīja "Tvnet" galvenais redaktors Toms Ostrovskis, komentējot NEPLP priekšsēdētāja Ivara Āboliņa pausto par padomes lēmuma nepārskatīšanu un piemērotā soda pamatotību.

"Publiskajā telpa izskanējušais no NEPLP puses, ka "Tvnet" daļēji atzinusi vainu likuma pārkāpumā, ir NEPLP interpretācija, kam mēs kategoriski nepiekrītam," uzsvēra Ostrovskis, piebilstot, ka NEPLP tiks dota iespēja savu interpretāciju mēģināt pierādīt tiesas procesa laikā.

Arī NEPLP lēmumā ir norādīts, ka 20. aprīlī padome ir saņēmusi "Tvnet" paskaidrojumus, kuros medijs pārkāpumu neatzīst un lūdz izbeigt administratīvā pārkāpuma procesu. Lietas izskatīšanas laikā "Tvnet" pārstāvis uzturējis rakstiskajos paskaidrojumos norādīto pozīciju.

Ostrovskis pauda viedokli, ka NEPLP ir pārkāpusi savas likumā skaidri definētās pilnvaras, atklāti un burtiski cenšoties ierobežot vārdus, kurus žurnālists drīkst vai nedrīkst izmantot intervijās, publikācijās un reportāžās. Viņaprāt, šāda NEPLP rīcība tiešā veidā apdraud vārda brīvību un leģitimizē pašcenzūru medijos, lai sabiedrība saņemtu vienīgo "pareizo" informāciju.

Tāpat Ostrovskis norādīja, ka, ņemot vērā Āboliņa pārmetumus par melīga rakstura informācijas izplatīšanu, būtu jāizvērtē NEPLP amatpersonu atbilstība ieņemamajiem amatiem.

"Tvnet" galvenais redaktors uzsvēra, ka vārds "deportācija" intervijas laikā, par kuru piemērots sods, izskanēja vispirms no Saeimas deputāta Alekseja Rosļikova ("Stabilitātei"), savukārt žurnālisti šo vārdu izmantoju jau pēc tam, lai konfrontētu izsacījuma autoru atbildēt uz jautājumiem pēc būtības.

Ostrovskis atzīmēja, ka nav noslēpums, ka verbālas sarunas laikā video tiešraidē nav redzami vārdi pēdiņās, piemēram, lietotais vārds "deportācija", tomēr intonatīvi un kontekstā ir nepārprotami skaidrs, ar kādu nolūku minētais vārds tika izmantots žurnālista jautājumā par Imigrācijas likuma iespējamām izmaiņām.

"Paradoksāli, ka NEPLP sodīja žurnālistu, nevis šī vārda autoru. Pieļauju, ka mēģināt sodīt Saeimas deputātu ir sarežģīti, vieglāk ir vainot žurnālistu no "Tvnet" krievu redakcijas," piebilda Ostrovskis.

Viņš arī sacīja, ka apzinās, ka tiešraižu žanrs ir sarežģīts un ar situāciju iespējams žurnālisti varēja tikt galā veiksmīgāk, taču norādīja, ka iespējamās kļūdas nav likuma pārkāpumi, par kuriem būtu tiesīga sodīt NEPLP. Viņš uzsvēra, ka šādas žurnālistu kļūdas vērtēt ir Latvijas Mediju ētikas padomes kompetencē.

LETA jau rakstīja, ka NEPLP piemērojusi 8500 eiro administratīvo sodu "Tvnet" par, tās ieskatā, nepareizu vārda "deportācija" lietošanu "Tvnet" krievu valodas versijas raidījumu ciklā "Kto vam platit?"/"Кто вам платит?" ("Kurš jums maksā?"). Turklāt šo vārdu lietojis nevis pats medijs, bet intervējamais Saeimas deputāts.

Ostrovskis jau iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka šāda NEPLP rīcība grauj Latvijas demokrātijas pamatus, un medijs NEPLP lēmumu pārsūdzēs tiesā.

Vairākas ar mediju jomu saistītas organizācijas ir aicinājušas atcelt sodu, jo uzskata to par cenzūru un draudu mediju un vārda brīvībai. Savukārt NEPLP priekšsēdētājs Āboliņš paziņojis, ka to nedarīs.