Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

NEPLP lēmumu par soda piemērošanu "Tvnet" nepārskatīs

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) lēmumu par 8500 eiro soda piemērošanu portālam "Tvnet" nepārskatīs, apstiprina padomes priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Viņš skaidroja, ka lēmums ir pieņemts administratīvā procesa kārtībā un SIA "Tvnet grupa" administratīvā pārkāpuma procesa izskatīšanas laikā ir daļēji atzinusi savu vainu, kas ir attiecīgi fiksēts. "Savukārt jau pēc sēdes publiski izplatītie uzņēmuma paziņojumi ir absolūti pretēji tam, ko "Tvnet grupa" teica administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanas laikā," sacīja Āboliņš.

Vienlaikus NEPLP padomes priekšsēdētājs uzsvēra, ka publiski izplatītais, ka NEPLP sods ir piemērots par vārda "deportācija" lietošanu ir meli, jo sods ir piemērots par Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma normas pārkāpumu.

Citējot likumu, Āboliņš norādīja, ka tas paredz, ka elektroniskie plašsaziņas līdzekļi nodrošina, lai fakti un notikumi raidījumos tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi, ar pienācīgu precizitāti un neitralitāti, veicinot viedokļu apmaiņu un atbilstu vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem. Komentārus un viedokļus atdala no ziņām un nosauc viedokļa vai komentāra autoru. Informatīvi dokumentālajos raidījumos un ziņu raidījumos fakti tiek atspoguļoti tā, lai apzināti nemaldinātu auditoriju.

Āboliņš uzsvēra, ka līdzīgas normas tiek ievērotas arī citās Eiropas Savienības valstīs, un šajā ziņā Latvija nav unikāls gadījums.

NEPLP kā likumu uzraugošai iestādei nav tiesību izvēlēties, kurus likuma pantus pildīt un kurus nepildīt, un šajā gadījumā likumdevējs ir skaidri noteicis un uzdevis NEPLP šādu funkciju pildīt un uzraudzīt šīs likuma normas ievērošanu, sacīja Āboliņš.

NEPLP padomes priekšsēdētājs arī atzīmēja, ka padome minēto likuma normu savas pastāvēšanas laikā ir piemērojusi tikai ārkārtas gadījumos - kopumā vienpadsmit reizes un piecos gadījumos piemēroti naudas sodi. "Turklāt šajā gadījumā NEPLP nebija nekādu iespēju sodu nepiemērot, jo pats uzņēmums daļēji atzina vainu veiktajā pārkāpumā," uzsvēra Āboliņš.

Tāpat viņš norādīja, ka patiesībai neatbilst apgalvojumi, ka sods "Tvnet" piemērots tikai par Saeimas opozīcijas deputāta Alekseja Rosļikova ("Stabilitātei") izteikumiem, jo lēmumā skaidri norādīts, ka sods piemērots, jo viņa teiktajam pievienojas arī žurnālisti, kuri viņa teikto vairākas reizes atkārto jau kā pašu teikto. "Tā savukārt ir redakcionālā atbildība, kura ir jāuzņemas ikvienam Latvijas elektroniskajam plašsaziņas līdzeklim," atzīmēja Āboliņš.

Lai arī NEPLP kompetencē neietilpst vērtēt iespējamus Krimināllikuma pārkāpumus, Āboliņš apliecināja, ka gan par raidījumā izskanējušo, gan par NEPLP saņemtajos Latvijas Okupācijas muzeja, Valsts arhīva un biedrības "Publiskās atmiņas centrs" atzinumos norādīto informāciju, NEPLP ir informējis Valsts drošības dienestu.

Jau rakstījām, ka NEPLP piemērojusi 8500 eiro administratīvo sodu "Tvnet" par, tās ieskatā, nepareizu vārda "deportācija" lietošanu. Turklāt šo vārdu lietojis nevis pats medijs, bet intervējamais Saeimas deputāts.

"Tvnet grupas" galvenais redaktors Toms Ostrovskis aģentūrai LETA norādīja, ka šāda NEPLP rīcība grauj Latvijas demokrātijas pamatus. Medijs NEPLP lēmumu pārsūdzēs tiesā.

Pārkāpums noticis "Tvnet" krievu valodas versijas raidījumu ciklā "Kto vam platit?"/"Кто вам платит?" ("Kurš jums maksā?"), kur intervēts Saeimas deputāts Aleksejs Rosļikovs ("Stabilitātei!").

Par NEPLP lēmumu bažas izteikuši vairāki politiķi un nozares organizācijas. Cita starpā NEPLP tiek pārmests, ka lēmums par soda piemērošanu apdraud vārda brīvību un demokrātijas pamatprincipus, tāpat padome tiek aicināta pārskatīt pieņemto lēmumu.

SIA "Tvnet grupa" apgrozījums pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2021.gada 1.maija līdz 2022.gada 30.aprīlim, bija 3,74 miljoni eiro, kas ir par 33,1% vairāk nekā gadu iepriekš, kā arī kompānija guva peļņu 193 717 eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

"Tvnet grupa" pieder Igaunijā reģistrētajai AS "Postimees Grupp", kas iekļaujas holdingā "MM Grupp", kura akciju kontrolpakete pieder Igaunijas uzņēmējam Margusam Linnamē.