Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Advokātam inkriminē cietušā ietekmēšanu katoļu priestera Zeiļas krimināllietā

© f64.lv, Jānis Saliņš

Valsts policija (VP) rosinājusi prokuratūru apsūdzēt trīs personas, tostarp kādu advokātu, par cietušā ietekmēšanu patlaban Rīgas pilsētas tiesā esošajā lietā, kurā par seksuāla rakstura noziegumiem apsūdzēti divi vīrieši, tai skaitā Rēzeknes-Aglonas diecēzes priesteris Pāvels Zeiļa.

VP informē, ka 2019.gada februārī kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu par cilvēku tirdzniecību un seksuālu vardarbību pret personām, izmantojot to bezpalīdzības stāvokli. Par aizdomās turētajiem šajā lietā tika atzīti trīs vīrieši, kuri dzimuši 1945., 1955. un 1958.gadā. Jau rakstījām, ka šī lieta ir patlaban tiesā esošā priestera lieta un 2019.gadā kriminālprocess izbeigts pret 1955.gadā dzimušo vīrieti viņa nāves dēļ.

Sākoties tiesvedības procesam, uz tiesu liecību sniegšanai tika saukta viena no cietušām personām. Savukārt vienas apsūdzētās personas aizstāvību tajā lietā nodrošināja zvērināts advokāts, kurš, nolūkā palīdzēt savam aizstāvamajam izvairīties no kriminālatbildības, veica cietušās personas ietekmēšanu. Par šo faktu tiesa informēja policiju, kas attiecīgi sāka kriminālprocesu, lai noskaidrotu visus notikušā apstākļus.

Likumsargi noskaidroja, ka advokāts, apzinoties, ka cietušajam ir garīgās attīstības traucējumi, un uzzinot viņa dzīvesvietu, centās par labu savam aizstāvamajam ietekmēt cietušo personu.

Tāpat iespaidošanā tika piesaistītas vēl divas personas, kuras tobrīd dzīvoja kopā ar cietušo. Viena no viņām noformēja pilnvaru, ar kuras palīdzību uz tiesu varēja sūtīt dažādus iesniegumus un dokumentus cietušā vārdā ar viņa parakstu par it kā viņa atteikšanos no apsūdzības.

Lai par noziedzīgām darbībām cietušais nevienam nestāstītu, viņš tika iebiedēts, viņa zvanus kontrolēja, aizliedza sarunāties ar cilvēkiem, kuriem cietušais uzticējās, aizliedza viņam braukt uz tiesas sēdēm, stāstot, ka visas šīs darbības tiek veiktas, lai viņu pasargātu. Tāpat iespaidošanā iesaistītās personas nodrošināja cietušā intervēšanu par tiesvedību saistītiem jautājumiem, kas tika nofilmēta un ievietota interneta sociālajās platformās.

Likumsargi izmeklēšanas laikā noskaidroja arī to, ka viena no personām, pie kurām dzīvoja cietušais, nelikumīgi izmantoja cietušā maksāšanas līdzekļus.

Kriminālprocess kvalificēts par piespiešanu dot nepatiesu liecību vai atteikties no liecībām tiesā, par tādu datu iegūšanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekli un par sveša maksāšanas līdzekļa nelikumīgu izmantošanu. Par aizdomās turētajām atzītas trīs personas - divi vīrieši, kuri dzimuši 1966. un 1975.gadā, un viena 1962.gadā dzimusi sieviete.

Iegūstot pietiekamu pierādījumu kopumu, 22.maijā pieņemts lēmums par kriminālprocesa nodošanu Daudznozaru specializētai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Jau ziņots, ka Zeiļas lietā viņš un vēl viens vīrietis apsūdzēts par seksuālu vardarbību personu grupā. Viena no personām apsūdzēta arī par cilvēku tirdzniecību. Par to Krimināllikumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem.

Saskaņā ar apsūdzību noziedzīgie nodarījumi izdarīti laika posmā no 2017. līdz 2018.gadam.

Viens no apsūdzētajiem veica dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, izmantojot nepilngadīgā cietušā uzticību un atkarību. Noziegums veikts 2017.gada martā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Savukārt laika periodā no 2017.gada beigām līdz 2018.gada augustam šī persona veica dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, izmantojot vēl kāda cietušā bezpalīdzības stāvokli un uzticību. Arī šis noziegums veikts personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Aģentūrai LETA zināms, ka šis noziegums vērsts pret kādu garīgi slimu vīrieti.

Zeiļa kādu laiku pavadīja apcietinājumā, taču vēlāk tika atbrīvots pret 5000 eiro lielu drošības naudu. Izmeklēšanas laikā gan Rīgā, gan Rēzeknē tika veiktas vairākas kratīšanas, kā rezultātā izņemti dažādi video un foto faili, kuros tika konstatēti pornogrāfiska rakstura materiāli. Kriminālprocesā uzlikts arests naudai virs 20 000 eiro un zelta monētām gandrīz 10 000 eiro vērtībā.