Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Saeima vērtēs iniciatīvu par bezmaksas higiēnas preču nodrošināšanu meitenēm izglītības iestādēs

© unsplash.com

Saeima šodien nodeva izskatīšanai Sociālo un darba lietu komisijā un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā kolektīvo iesniegumu par bezmaksas higiēnas preču nodrošināšanu meitenēm un sievietēm izglītības iestādēs.

Iniciatīvas pārstāve Ineta Ielīte iepriekš Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā norādīja, ka iniciatīvas mērķis ir veicināt izglītības pieejamību un sekmēt mācību procesa kvalitāti meitenēm visos izglītības posmos. Viņas skatījumā, šādas izmaiņas nodrošinātu visām sievietēm un meitenēm Latvijā vienādas iespējas, mazinot uz bioloģisko dzimumu balstīto nevienlīdzību.

Iniciatīva paredz nodrošināt higiēnas preču izdales vietu vai vietas, piemēram, automātu vai citu diskrētu iespēju, izglītības un interešu izglītības iestādēs, lai katra meitene varētu nepieciešamības gadījumā paņemt viņai piemēroto līdzekli bez maksas.

Savukārt trūcīgām, maznodrošinātām un krīzes situācijā esošām sievietēm un meitenēm, piemēram, bēglēm no Ukrainas, būtu nepieciešams nodrošināt higiēnas preces ik mēnesi, tā izlīdzinot uz dzimumu balstītu nevienlīdzību jeb papildus izdevumus sakarā ar ikmēneša menstruācijām.

Iniciatīvas autori uzsver, ka starptautiski pētījumi norāda, ka ik sestā meitene kavē mācību dienas vai stundas tāpēc, ka viņai nav pieejamas higiēnas preces. Komentējot minētos pētījumus, Izglītības ministrijas (IZM) parlamentārais sekretārs Kārlis Strautiņš sēdē sacīja, ka IZM nav zināmi tādi gadījumi, ka meitenes kavētu skolu higiēnas preču nepieejamības dēļ. Viņš vēloties iepazīties ar to, kā veidojusies tāda statistika. Opozīcijas deputāte Antoņina Ņenaševa (P) pauda uzskatu, ka tas ir IZM uzdevums - pētīt un analizēt, kāda ir situācija Latvijas izglītības iestādēs.

Komisijas deputāti, kā arī Veselības ministrijas un Labklājības ministrijas pārstāvji vienbalsīgi atbalstīja iniciatīvu, norādot, ka higiēnas preces ir pirmās nepieciešamības prece, kam jābūt brīvi pieejamam izglītības iestādēs. Deputātu ieskatā, aktuāls jautājums ir par to, kādā veidā higiēnas preces skolā būtu pieejamas.