Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Dombrava atturīgi vērtē NEPLP lēmumu par "Tvnet" sodīšanu, bet mudina nepieļaut ņirgāšanos par deportācijām

© f64.lv, Edmunds Brencis

Nacionālās apvienības (NA) Saeimas deputāts Jānis Dombrava atturas vērtēt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmuma par interneta portāla "Tvnet" sodīšanu pamatotību, taču vienlaikus norāda, ka Latvijā nedrīkst pieļaut ņirgāšanos par piedzīvotajām deportācijām un citām tautas traģēdijām.

Intervijā Latvijas Radio viņš pauda viedokli, ka, ņemot vērā kontekstu, kādā Saeimas opozīcijas deputāts Aleksejs Rosļikovs ("Stabilitātei") "Tvnet" intervijā lietoja vārdu "deportācija", viņa teiktais ir uzskatāms par komunistiskā režīma īstenoto noziegumu attaisnošanu. Dombrava arī citēja Krimināllikumu, kurā teikts, ka "par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu vai īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma, tai skaitā PSRS vai nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem, publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu vai rupju noniecināšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu".

Vienlaikus NA politiķis atturējās vērtēt NEPLP pieņemto lēmumu sodīt portālu par Rosļikova teiktā publicēšanu. Taču tajā pašā laikā viņš uzsvēra, ka nedrīkst normalizēt situāciju, kurā tiek trivializēti komunistiskā režīma pastrādātie noziegumi vai kāds par tiem pasmej.

Vaicāts, vai tādējādi ir pieļaujams noteikt, kad publiskajā telpā drīkst vai nedrīkst lietot vārdu "deportācija", Dombrava atbildēja, ka viņaprāt, ļoti būtisks ir konteksts, un, ja notiek rupja veida salīdzināšana ar Latvijas tautas piedzīvoto traģēdiju, tad ir "jāvelk sarkanās līnijas šajos jautājumos". "Ir, protams, vārda brīvība, bet kaut kur ir tās robežas, kur tā jau ir ņirgāšanās par upuru piemiņu. Manuprāt, mums visiem kopā - gan politiķiem, gan mediju pārstāvjiem - ir jāmēģina tās robežas noturēt arī šādās diskusijās," intervijā Latvijas Radio pauda NA valdes loceklis.

LETA jau rakstīja, ka NEPLP piemērojusi 8500 eiro administratīvo sodu interneta portālam "Tvnet" par, tās ieskatā, nepareizu vārda "deportācija" lietošanu. Turklāt šo vārdu lietojis nevis pats medijs, bet intervējamais Saeimas deputāts.

"Tvnet grupas" galvenais redaktors Toms Ostrovskis aģentūrai LETA norādīja, ka šāda NEPLP rīcība grauj Latvijas demokrātijas pamatus. Medijs NEPLP lēmumu pārsūdzēs tiesā.

NEPLP ir tiesības uzraudzīt elektroniskos plašsaziņas līdzekļus, kas tradicionāli ir televīzija un radio, taču jau vairākus gadus regulators uzrauga arī pakalpojuma pēc pieprasījuma sniedzējus, kas reģistrējušies attiecīgā reģistrā. Tajā ir arī abi lielākie Latvijas interneta portāli "Tvnet" un "Delfi".

"Tvnet" krievu valodas versijas raidījumu ciklā "Kto vam platit?"/"Кто вам платит?" ("Kurš jums maksā?") intervēts Saeimas deputāts Aleksejs Rosļikovs ("Stabilitātei!").

NEPLP lēmumā minēta, ka, diskutējot par iespējamajiem grozījumiem Imigrācijas likumā, raidījumā sniegta apzināti neprecīza informācija, proti, ka iespējamie grozījumi Imigrācijas likumā paredz Latvijas iedzīvotāju deportāciju jeb izsūtīšanu no valsts, ja viņi nebūs pieteikušies valsts valodas prasmes pārbaudes kārtošanai, un nebūs iesnieguši pieteikumu Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasīšanai.

NEPLP apgalvo, ka pēc būtības šie grozījumi Imigrācijas likumā nozīmē nevis deportāciju, bet iespējamu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu izraidīšanu uz viņu pilsonības valsti, ja viņi neievēros likuma prasības Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasīšanai. Medijs sodīts par "pienācīgas precizitātes un neitralitātes neievērošanu".

Lēmumu var pārsūdzēt Rīgas pilsētas tiesā.

Ostrovskis aģentūrai LETA norādīja, ka NEPLP lēmums mediju darbībai Latvijā nozīmē turpmāku nepieciešamību pēc "aizliegto vārdu" un "aizliegto personu" saraksta, kurus nedrīkst publicēt attiecīgā kontekstā.

"Žurnālistiem būs aizliegts intervēt personas, kuru viedoklis nesakrīt ar varas partiju ideoloģiju, jo NEPLP sodīs ikvienu, par tiesisko pamatu ņemot "Tvnet" sodīšanas precedentu," sacīja Ostrovskis.

Galvenais redaktors atzīmēja, ka Eiropā vārds "deportācija" ir plaši un bieži lietots juridisks apzīmējums valstu imigrācijas politikai, un nav attiecināms tikai uz vēsturiskajiem notikumiem pirms un pēc Otrā pasaules kara Latvijā.

Tāpat Ostrovskis akcentēja, ka "Tvnet" sodīts ne tikai par vārda "deportācija" lietojumu, bet arī par interviju ar Saeimas deputātu, kura viedoklis nesaskan ar vadošo partiju nostāju.

"Žurnālistu pienākums nav atspoguļot varas pārstāvju vai valsts institūciju viedokli, bet dot vārdu arī tiem, kuru uzskati nesakrīt vai pat ir pretēji varas, mediju redakcijas vai kādas sabiedrības grupas pozīcijai," uzsvēra "Tvnet" galvenais redaktors.

Ostrovskis arī pauda pārliecību, ka šāda NEPLP rīcība grauj Latvijas demokrātijas pamatus.

"Tvnet grupa" pieder Igaunijā reģistrētajai AS "Postimees Grupp", kas iekļaujas holdingā "MM Grupp", kura akciju kontrolpakete pieder Igaunijas uzņēmējam Margusam Linnamē.

SIA "Tvnet grupa" apgrozījums pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2021.gada 1.maija līdz 2022.gada 30.aprīlim, bija 3,74 miljoni eiro, kas ir par 33,1% vairāk nekā gadu iepriekš, kā arī kompānija guva peļņu 193 717 eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.