Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Kad gāzes cenas varētu atgriezties pirmskara līmenī?

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Baltijas reģionā nav iemesla satraukties par gāzes pieejamību nākamās apkures sezonas laikā, un situācija būs stabila, intervijā aģentūrai LETA prognozēja Igaunijas gāzes kompānijas "Eesti Gaas" valdes priekšsēdētājs Marguss Kāziks.

"Piemēram, pērn Inčukalna pazemes gāzes krātuve pirms apkures sezonas augsto cenu dēļ nemaz nebija pilna, bet šogad tā, visdrīzāk, būs piepildīta pilnībā, jo gāzes cenas ir kritušās," uzsvēra Kāziks.

Tāpat viņš atzīmēja - ir jāatceras, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuve ir milzīga, salīdzinot ar Baltijas tirgus apmēru, - tajā var noglabāt vairāk nekā 20 teravatstundu gāzes. Papildus tam ar pilnu jaudu darbojas Klaipēdas terminālis, ir jaunais Inko terminālis.

"Tādēļ, kas attiecas uz Baltijas reģionu, tad mēs par gāzes pietiekamību varam justies diezgan mierīgi," sacīja "Eesti Gaas" valdes priekšsēdētājs.

Pēc viņa teiktā, arī Eiropā kopumā nav pamata lielam satraukumam, jo jau pašlaik Eiropas gāzes krātuvju vidējais piepildījums ir 60%, lai gan līdz apkures sezonai vēl ir vairāki mēneši.

"Es būšu ļoti pārsteigts, ja ar krātuvju piepildīšanu radīsies problēmas. Savukārt, ja krātuves ir pilnas, tad ir visai maz iespēju, ka nākamajā ziemā varētu rasties gāzes trūkums. Jā, ja ziema būs ļoti auksta, krātuves tukšosies ātrāk, bet arī šajā gadījumā ir grūti iedomāties, ka var izveidoties gāzes iztrūkums," norādīja Kāziks.

Viņš arī minēja, lai gan pašlaik gāzes cenas ir atgriezušās vēsturiski normālākā līmenī, tās joprojām ir augstas un tādēļ ir paredzams, ka laika gaitā tās kritīsies vēl.

"Tomēr es paredzu, ka vēl būs vajadzīgs gads vai divi, lai mēs redzētu tādas gāzes cenas kā pirms kara Ukrainā izraisītās krīzes, jo gāzes pieprasījuma un piedāvājuma līdzsvars joprojām ir ļoti trausls," atzina "Eesti Gaas" vadītājs.

Savukārt ilgtermiņā, pēc viņa teiktā, gāzes cenas uz leju spiedīs pēdējā laikā pasaulē plaši izbūvētā sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) infrastruktūra.

Izmantojot zīmolu "Elenger", "Eesti Gaas" darbojas Latvijā, Lietuvā, Somijā un Polijā.

"Eesti Gaas" vienīgais akcionārs ir Igaunijas investīciju kompānija "Infortar". "Infortar" koncernā ietilpst kopumā 47 uzņēmumi, tostarp "Infortar" pieder 41% "Tallink Grupp" un 100% "Eesti Gaas" akciju.

"Infortar" pieder Igaunijas uzņēmējiem Ainam Hanšmitam, Ennam Pantam un Kalevam Jervelillam.