Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Eiropas Parlamenta vēlēšanās varēs balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī

© Dmitrijs Suļžics/f64

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu likumā, kas paredz vēlētājiem nodrošināt iespēju balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī.

Grozījumi noteic elektroniskā tiešsaistes vēlētāju reģistra izmantošanu EP vēlēšanās, tādējādi vēlētāji gan vēlēšanu dienā, gan arī iepriekšējās balsošanas dienās, tāpat kā Saeimas vēlēšanās, varēs balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī. Patlaban EP vēlēšanās var balsot tajā vēlēšanu iecirknī, kura vēlētāju sarakstā vēlētājs ir reģistrēts.

Vienlaikus grozījumi paredz par vienu stundu saīsināt vēlēšanu iecirkņu darba laiku un noteikt, ka vēlēšanu dienā tie ir atvērti no plkst.8 līdz plkst.20.

Savukārt, lai vēlētāji, kuri nevar nobalsot vēlēšanu dienā, to varētu ērti izdarīt citā laikā, izmaiņas paredzētas arī iecirkņu darba laikā iepriekšējās balsošanas dienās. Plānots, ka iecirkņi būs atvērti pirmdienā no plkst.8 līdz plkst.13. Ceturtdienā no plkst.16 līdz plkst.20 un piektdienā no plkst.13 līdz plkst.18. Līdz šim iepriekšējā balsošanā iecirkņi noteiktas stundas strādāja trešdienā, ceturtdienā un piektdienā pirms vēlēšanu dienas sestdienā.

Valsts pārvaldes komisija atbalstījusi priekšlikumu, kas paredz pienākumu Centrālai vēlēšanu komisijai savā mājaslapā audioformātā publicēt partiju priekšvēlēšanu programmas, kandidātu sarakstus un ziņas par kandidātiem, ka arī informāciju par vēlēšanu iecirkņu pieejamību vēlētājiem ratiņkrēslā.

Savukārt vēlētājam, kurš fizisku trūkumu dēļ pats nespēj balsot vai parakstīties vēlētāju sarakstā, to varēs palīdzēt izdarīt attiecīgās vēlēšanu iecirkņu komisijas loceklis, paredz grozījumi. Komisijas loceklim pirms tam būs rakstiski jāapliecina, ka viņš neietekmēs un neizpaudīs vēlētāja balsojumu.

Grozījumi arī precizē kārtību, kādā tiek organizēta balsošana vēlētāja atrašanās vietā, tostarp ieslodzījuma vietās, kā arī paredz, ka balsošanai pa pastu varēs pieteikties, sākot ar 35.dienu pirms vēlēšanu dienas, līdzšinējo 42 dienu vietā. Plānots, ka pieteikties pasta balsošanai varēs Valsts pārvaldes pakalpojumu portālā.

Tāpat izmaiņas plānotas drošības naudas iemaksā par katru Eiropas Parlamenta vēlēšanās pieteikto kandidātu sarakstu. Plānots, ka līdzšinējo 1400 eiro vietā tie būs 8000 eiro.

Likumprojekts arī paredz risinājumu gadījumiem, ja vēlēšanu laikā tehnisku iemeslu dēļ nebūs iespējams pārliecināties, ka ziņas par personu ir iekļautas vēlētāju reģistrā. Šādās situācijās vēlēšanu komisija balsošanu nodrošinās ar reģistrācijas aploksni.

Eiropas Parlamenta velēšanu likuma grozījumus otrajā - galīgajā - lasījumā Saeimas sēdē plānots skatīt 25.maijā.