Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Makrons apliecina apņēmību gādāt par Baltijas reģiona drošību

© Scanpix

Francija ir apņēmusies gādāt par Lietuvas un visa Baltijas reģiona drošību, tikšanās laikā ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu trešdien Parīzē paziņojis Rlizejas pils saimnieks Emanuels Makrons.

"Francija izjūt solidaritāti ar Lietuvu austrumu flangā, un es vēlētos atkārtoti apliecināt Francijas spēcīgo apņemšanos gādāt par Lietuvas un visa Baltijas reģiona drošību un stabilitāti," kopīgajā preses konferencē uzsvēra Makrons.

Francijas prezidents atgādināja, ka tikšanās ar Nausēdu notiek pirms jūlijā Viļņā gaidāmā NATO samita, kas ir īpaši nozīmīgs, turpinoties Krievijas karam pret Ukrainu.

Makrons arī pieminēja Francijas līdzdalību NATO patrulēšanas misijā Baltijas valstu gaisa telpā, norādot, ka Francijas "ieguldījums NATO austrumu flanga stiprināšanā ir liels".

Makrons piebilda, ka ar Nausēdu runājis arī par pretgaisa aizsardzību un palīdzību Ukrainai, kā arī par "spēcīgāku, energoneatkarīgu Eiropu", migrācijas problēmām un enerģētiku.

Francija ir uzņēmusies jaunas palīdzības iniciatīvas, lai piegādātu Ukrainai munīciju un finansējumu.

"Tomēr ar to nepietiek - mūsu rīcībai jābūt vēl stingrākai, vēl labākai, lai mūsu atbalsts Ukrainai kļūtu vēl spēcīgāks," uzsvēra Makrons.

Viņš arī norādīja, ka Eiropas reakcijai un pozīcijai ir jābūt vienotai.

Savukārt Lietuvas prezidents uzsvēra, ka Ukrainas kara kontekstā nav nekādu "pelēko zonu".

"Mēs piedzīvojam laiku, kad ir ļoti svarīgi būt vēstures pareizajā pusē," žurnālistiem Parīzē norādīja Nausēda, uzsverot, ka "nav vietas kompromisiem, nav vietas pelēkajām zonām".

"Mums ir jāpasaka, ka balts ir balts un melns ir melns," uzsvēra Nausēda.

"Ukrainā notiek karš, tomēr cīņa notiek daudz plašākā formātā, un šajā cīņā ir iesaistītas ļoti daudzas valstis, lielākā daļa pasaules, jo cīņa ir starp totalitārismu un demokrātiju," piebilda Lietuvas līderis.

Runājot par NATO samitu, Nausēda izteicās, ka tam ir "lielas ambīcijas un plāni". Viņš pauda cerību, ka samitā tiks panākta vienošanās palielināt aizsardzības izdevumus, sniegt plašāku atbalstu Ukrainai un pastiprināt NATO austrumu flangu.

"Karš Ukrainā ir parādījis, ka pretgaisa aizsardzība ir kritiski nozīmīga, lai kontrolētu gaisa telpu un aizsargātu civiliedzīvotājus no bezjēdzīgas nāves un infrastruktūru no nopostīšanas," norādīja Lietuvas prezidents.

Lietuva NATO samitā Viļņā ir apņēmusies panākt, ka NATO valstis apņemas turpināt patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā, kā arī palielina aizsardzības budžetu vismaz līdz 2% no iekšzemes kopprodukta.

Nausēda Parīzē ieradās, lai runātu par NATO samita Viļņā darba kārtību. Līdzīgās vizītēs viņš pēdējā laikā ir apmeklējis Vāciju, Itāliju, Spāniju un Portugāli, kur runāja par Ukrainas un NATO austrumu flanga drošību.