Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Progresīvie" aicina NEPLP skaidrot un pārskatīt pieņemto lēmumu par nepareizu vārda "deportācijas" lietošanu

© Gints Ivuškāns/F64

Partija "Progresīvie" aicina Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP) skaidrot un pārskatīt pieņemto lēmumu piemērot 8500 eiro administratīvo sodu interneta portālam "tvnet.lv" par, tās ieskatā, nepareizu vārda "deportācijas" lietošanu.

"Progresīvie" uzskata, ka ir pamats uzdot jautājumus par NEPLP lēmuma tehnisko un saturisko kvalitāti. Kā norāda partija, no lēmuma teksta izriet, ka nesen pieņemtie Imigrācijas likuma grozījumi attiecas arī uz Baltkrievijas pilsoņiem, bet tie attiecas tikai uz Krievijas pilsoņiem, kuri agrāk ir bijuši Latvijas valstspiederīgie.

"Progresīvie" uzsver, ka NEPLP lēmums sodīt ziņu portālu par vārda "deportācija" lietošanu ēterā ir noziegums pret vārda brīvību. Satversmes 100.pants ikvienam garantē tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus.

"Kaut arī likums paredz vārda brīvības ierobežojumus, šajā gadījumā aktuālais ģeopolitiskais un sociālais konteksts nevar kalpot par attaisnojumu cenzūrai. NEPLP ir neatkarīga iestāde, taču neatkarība nenozīmē patvaļu. Demokrātijā pat visnepatīkamākajiem viedokļiem ir tiesības būt," norāda "Progresīvie".

"Tvnet grupas" galvenais redaktors Toms Ostrovskis aģentūrai LETA norādīja, ka šāda NEPLP rīcība grauj Latvijas demokrātijas pamatus. Medijs NEPLP lēmumu pārsūdzēs tiesā.

NEPLP ir tiesības uzraudzīt elektroniskos plašsaziņas līdzekļus, kas tradicionāli ir televīzija un radio, taču jau vairākus gadus regulators uzrauga arī pakalpojuma pēc pieprasījuma sniedzējus, kas reģistrējušies attiecīgā reģistrā. Tajā ir arī abi lielākie Latvijas interneta portāli "Tvnet" un "Delfi".

"Tvnet" krievu valodas versijas raidījumu ciklā "Kto vam platit?"/"Кто вам платит?" ("Kurš jums maksā?") intervēts Saeimas deputāts Aleksejs Rosļikovs ("Stabilitātei!").

Kā norādīts NEPLP lēmumā, diskutējot par iespējamajiem grozījumiem Imigrācijas likumā, raidījumā sniegta apzināti neprecīza informācija, proti, ka iespējamie grozījumi Imigrācijas likumā paredz Latvijas iedzīvotāju deportāciju jeb izsūtīšanu no valsts, ja viņi nebūs pieteikušies valsts valodas prasmes pārbaudes kārtošanai, un nebūs iesnieguši pieteikumu Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasīšanai.

NEPLP apgalvo, ka pēc būtības šie grozījumi Imigrācijas likumā nozīmē nevis deportāciju, bet iespējamu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu izraidīšanu uz viņu pilsonības valsti, ja viņi neievēros likuma preasības Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasīšanai. Medijs sodīts par "pienācīgas precizitātes un neitralitātes neievērošanu".

Lēmumu var pārsūdzēt desmit darba dienu laikā Rīgas pilsētas tiesā.

Ostrovskis aģentūrai LETA norādīja, ka NEPLP lēmums mediju darbībai Latvijā nozīmē turpmāku nepieciešamību pēc "aizliegto vārdu" un "aizliegto personu" saraksta, kurus nedrīkst publicēt attiecīgā kontekstā.

"Žurnālistiem būs aizliegts intervēt personas, kuru viedoklis nesakrīt ar varas partiju ideoloģiju, jo NEPLP sodīs ikvienu, par tiesisko pamatu ņemot "Tvnet" sodīšanas precedentu," sacīja Ostrovskis.

Galvenais redaktors atzīmēja, ka Eiropā vārds "deportācija" ir plaši un bieži lietots juridisks apzīmējums valstu imigrācijas politikai, un nav attiecināms tikai uz vēsturiskajiem notikumiem pirms un pēc Otrā pasaules kara Latvijā.

Tāpat Ostrovskis akcentēja, ka "Tvnet" sodīts ne tikai par vārda "deportācija" lietojumu, bet arī par interviju ar Saeimas deputātu, kura viedoklis nesaskan ar vadošo partiju nostāju.

"Žurnālistu pienākums nav atspoguļot varas pārstāvju vai valsts institūciju viedokli, bet dot vārdu arī tiem, kuru uzskati nesakrīt vai pat ir pretēji varas, mediju redakcijas vai kādas sabiedrības grupas pozīcijai," uzsvēra galvenais redaktors.

Ostrovskis pauda pārliecību, ka šāda NEPLP rīcība grauj Latvijas demokrātijas pamatus.