Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Turpmāk par iespējamiem plūdu draudiem Latvijā varēs sekot līdzi platformā "Food Hub"

© f64.lv, Kaspars Krafts

Tehnoloģiju uzņēmums "Google" paplašinājis plūdu prognozēšanas iespējas ar 60 jaunām teritorijām Eiropā, Āzijas un Klusā okeāna reģionā, Āfrikā, kā arī Dienvidamerikā un Centrālamerikā, risinājumā iekļaujot arī Latvijas teritoriju, informē "Google" pārstāvji. 

"Google" pārstāvji skaidro, ka plūdi ir viens no galvenajiem klimatiskajiem draudiem cilvēku drošībai un iztikas līdzekļiem, kas katru gadu skar vairāk nekā 250 miljonus iedzīvotāju visā pasaulē, radot aptuveni 10 miljardu ASV dolāru zaudējumus.

Brīdinājumus par ūdens līmeņa celšanos katru pavasari saņem arī Latvijas iedzīvotāji. Lai gan plūdi Latvijā nav tik lieli un postoši kā daudzviet pasaulē, tie mēdz sagādāt iedzīvotājiem neskaitāmas nepatikšanās, applūdinot ēkas un infrasturktūras objektus, atzīmē kompānijas pārstāvji.

Šobrīd prognozēšanas risinājumā iekļautajos reģionos ir iespēja sekot līdzi plūdu iespējamībai un saņemt informāciju līdz septiņām dienām pirms dabas postošajām izpausmēm. Upju plūdu prognozes atspoguļo "Google" platforma "Flood Hub", parādot, kad un kur plūdi varētu notikt, noklājot teritorijas visā pasaulē ar kopējo iedzīvotāju skaitu 460 miljoni cilvēku.

Mākslīgais intelekts apstrādā dažādus publiski pieejamus datu avotus, piemēram, laika prognozes un satelītattēlus. Pēc tam tehnoloģija apvieno divus modeļus: hidroloģisko modeli, kas prognozē upē plūstošā ūdens daudzumu, un applūšanas modeli, kas prognozē, kādas teritorijas tiks skartas un cik dziļš būs ūdens.

Tagad platformā ir iekļauti daži no reģioniem ar ir vislielāko plūdu riskam pakļauto iedzīvotāju īpatsvaru, piemēram, Nīderlande, Vjetnama, Mjanma, Laosa un Kambodža. Tajā iekļautas arī Eiropas valstis, kuru vidū ir Baltijas valstis, kā arī Beļģija, Spānija, Vācija.