Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Eksperts: Būtu labi, ja visas trīs Baltijas valstis iegādātos vienu pretgaisa aizsardzības sistēmu

© Gints Ivuškāns/F64

Latvijas un Igaunijas apņemšanās kopīgi iegādāties vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmu "IRIS-T" ir uzteicama, tomēr būtu labi, ja arī Lietuva būtu pievienojusies šim iepirkumam, aģentūrai LETA atzina bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un Gaisa spēku komandieris Juris Maklakovs.

Ir ļoti labi, ka šis ir kopīgais iepirkums, jo par to tika runāts daudz, un, kā pierāda dzīves pieredze, tad tā saucamā totālā teritoriālā aizsardzība, tai skaitā ņemot vērā mūsu dalību NATO kolektīvajā aizsardzībā, ir ļoti svarīga. Tas, ka pieņemts lēmums divām valstīm strādāt kopā līdzīgi, kā darbojamies ar Gaisa spēkiem patrulēšanā virs Baltijas valstīm, liecina par ļoti pozitīvu soli.

Lietuva iepriekš bija noslēgusi līgumu par sistēmas "Nasams" iegādi, tomēr Lietuvas nepievienošanās "IRIS-T" iepirkumam, pēc bijušā armijas komandiera domām, nav kritiska. "Bet būtu labi, ja visas trīs valstis to darītu kopīgi, tas būtu daudz labāk. Kritiski nav tāpēc, ka visas šīs sistēmas, neraugoties uz to, ka ražotas dažādās valstīs, ir iespējams savienot kopā," piebilda Maklakovs.

"IRIS-T" ir solis pretgaisa aizsardzības attīstībā, un šajā brīdī tas ir pietiekami labi, uzskata eksperts. Tāpat nevarot aizmirst, ka pērn Latvijā vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmu "Nasams" izvietoja Spānijas kontingents, kas iekļauts NATO Kaujas grupas sastāvā.

Jau ziņots, ka Latvija un Igaunija kopīgi izvēlējušās iegādāties vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmu "IRIS-T", kas nozīmē, ka šis būs lielākais militārais iepirkums kopš Latvijas neatkarības atgūšanas.

Patlaban netiek atklāta potenciālā līguma summa un citas detaļas, taču sistēmu piegādes varētu sākties 2025.gadā. Līdz tam gan ir jāveic karavīru apmācība un infrastruktūras izveidošana. Pirkums būs simtiem miljoniem eiro liels un patlaban tiek sāktas sarunas ar izvēlēto piegādātāju, Vācijas uzņēmumu "Diehl Defence". Ja sarunas norisināsies sekmīgi, tad cerams, ka līgumu varēs parakstīt jūnijā vai jūlijā.

Iegādājamā sistēma būs jauna, moderna un militāri sevi jau pierādījusi, turklāt tās ir ļoti efektīvas pret Krievijas lidaparātiem karā Ukrainā. Tās ir efektīvas pret kaujas lidmašīnām, helikopteriem, bezpilota lidaparātiem un spārnotajām raķetēm, kā arī tās spēj iznīcināt tuvās darbības ballistiskās raķetes.

Tāpat šī sistēma ir savietojama arī ar citām NATO plaši pielietotajām pretgaisa aizsardzības un komandvadības sistēmām.