Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Dziednieku organizācijai par Krievijas sāktā kara attaisnošanu un etniskā naida kurināšanu piespriests sods

© f64.lv, Aigars Jansons

Organizācijas "DVS Urantija" pārstāvjiem par Krievijas sāktā kara Ukrainā attaisnošanu un slavināšanu, kā arī nacionālā un etniskā naida izraisīšanu naudas sodos kopumā piemēroti 17 980 eiro un 216 stundas sabiedriskā darba.

Prokurora priekšraksts par sodu stājas spēkā pirmdien. Piemērojot prokurora priekšrakstu par sodu, personas atzītas par vainīgām par genocīda, nozieguma pret cilvēci un nozieguma pret mieru un kara noziegumu attaisnošanu, kā arī nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu personu grupā, ziņo prokuratūra.

LETA zināms, ka "dziedniekam" Ventim Vasiļevskim piemērots 6820 eiro sods, viņa dēlam - blogerim Aivim Vasiļevskim 11 160 eiro sods, bet "DVS Urantija" vadītāja Skaidrīte Aleksejeva sodīta ar 216 stundām sabiedriskā darba.

Neraugoties uz minēto sodu, Aivim Vasiļevskim gan nācās trīs mēnešus pirmstiesas izmeklēšanā atrasties cietumā, jo kā drošības līdzeklis bija piemērots apcietinājums.

Likumā teikts, ka prokurors priekšrakstu par sodu noformē, ja apsūdzētais savu vainu atzīst, ir kompensējis cietušajam radīto kaitējumu, tai skaitā atlīdzinājis valsts izmaksāto kompensāciju, un piekrīt kriminālprocesa pabeigšanai, piemērojot viņam sodu.

Jau ziņots, ka lietu pirms nodošanas apsūdzību celšanai izmeklēja Valsts drošības dienests (VDD). Dienests lietu prokuratūrai nodeva 13.aprīlī.

Dienests iepriekš medijus informēja, ka nelikumīgās darbības veiktas organizācijas rīkotajos publiskajos pasākumos un izplatītajos ideoloģiskajos materiālos.

Kriminālprocesu pret dziedniecības centra "DVS Urantija" pārstāvjiem VDD sāka pagājušā gada 1.martā.

VDD izmeklēšanas gaitā noskaidroja, ka organizācijas līderi mērķtiecīgi un sistemātiski izplatīja ideoloģiju, kas ir vērsta uz Krievijas militārās agresijas Ukrainā attaisnošanu un slavināšanu, kā arī naida izraisīšanu pret ukraiņiem, Ukrainas iedzīvotājiem, ebrejiem un romiem.

Savu ideoloģiju organizācijas līderi ir sludinājuši gan organizācijas rīkotajos ezotēriska rakstura pasākumos, gan e-pastā nosūtītos materiālos, gan publikācijās sociālajos medijos "Facebook" un "Telegram" un vairākās speciāli izveidotās tīmekļvietnēs. Organizācijai bija vairāki desmiti biedru, kas regulāri piedalījās tās rīkotajos pasākumos.

Tāpat organizācijas līderu publiskajos izteikumos VDD ir fiksējis Otrajā pasaules karā pastrādāto noziegumu pret ebrejiem un romiem attaisnošanu, kā arī antisemītisma atbalstīšanu.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Rīgā, Elizabetes ielā reģistrētajai SIA "DVS Urantija" pieder Līgai Gusevai un Skaidrītei Aleksejevai. Uzņēmumam pērn augustā sākts likvidācijas process.

Uzņēmums 2022.gadā apgrozījis 18 270 eiro un 11 840 eiro peļņu.

"DVS Urantija" par sevi mājaslapā rakstīja, ka 2002.gada sākumā neliela dziednieku grupiņa apvienojās dziedināšanai grupā, jo šajā laikā, kad planēta pāriet nākamajā evolūcijas posmā un Zemi sāk apstarot kosmosa dažāda veida pastiprinātas enerģijas, dziedniekam visu vienatnē ir tikpat kā neiespējami apgūt un pielietot.

"DVS Urantija" piedāvājusi dziedināšanas seansus un Tibetas dziedošo trauku skaņas masāžas seansus. "Labprāt kontaktējamies ar visiem cilvēkiem, kuri izprot vai vēlas izprast šā brīža planētas Zeme pāreju uz jauno evolūcijas posmu ar kosmisko transformējošo uguns enerģiju," teikts centra mājaslapā.

2014.gada septembrī Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" ziņoja, ka toreizējā Saeimas deputāta amata kandidāte, partijas "No sirds Latvijai" līdere Inguna Sudraba apmeklē garīgās attīstības un dziedniecības centru "DVS Urantija", kas paralēli dziedniecībai un meditācijai slavinājis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu kā "gaismas dvēseli" un Krieviju kā "visbrīvāko no Zemei naidīgo civilizāciju okupācijas".