Plāno pārtraukt Krievijas Federācijas vēstnieka rezidences Jūrmalā apsargāšanu

© Gints Ivuškāns/F64

Valdība rīt plāno grozīt rīkojumu "Par Valsts policijas apsargājamajiem objektiem". Tajā paredzēts pārtraukt Krievijas Federācijas vēstnieka rezidences - Jūrmalā, Bulduru prospektā 135 ēkas apsardzi.

Šis rīkojuma projekts izstrādāts pēc Valsts policijas iniciatīvas.

Patlaban Ministru kabineta 2009.gada 25.novembra rīkojumā Nr.808 „Par Valsts policijas apsargājamajiem objektiem” (turpmāk - rīkojums Nr.808) ir noteikts pienākums Valsts policijai apsargāt ārvalstu diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības Latvijas Republikā. Viens no objektiem, kas ir iekļauts rīkojumā Nr.808 ir Krievijas Federācijas vēstnieka rezidence - Jūrmalā, Bulduru prospektā 135, teikts rīkojuma projekta anotācijā.

2023.gada 20.februārī Ārlietu ministrija informēja Valsts policiju par Latvijas Republikas pieņemto lēmumu no 2023. gada 24. februāra pazemināt diplomātisko attiecību līmeni ar Krievijas Federāciju, tās turpmāk uzturot pilnvaroto lietvežu līmenī, teikts .

Krievijas Federācijas vēstnieks Latvijas Republiku ir jau pametis un ēkai Jūrmalā, Bulduru prospektā 135 vairs nav piemērojams Krievijas Federācijas vēstnieka rezidences statuss, un tā zaudē 1961. gada Vīnes konvencijas 30. panta 1. punktā minētās privilēģijas, līdz ar ko lūdza pārtraukt šī objekta apsardzes nodrošināšanu.