Rīgas Latviešu biedrības nama atjaunošanas programmai KM šogad plāno novirzīt 200 000 eiro

© F64

Rīgas Latviešu biedrības (RLB) nama atjaunošanas programmai Kultūras ministrija (KM) plāno novirzīt 200 000 eiro, izriet no KM sagatavotā rīkojuma projekta anotācijas, kas pieejama Tiesību aktu projektu portālā.

RLB nama uzturēšanu finansē biedrība, tomēr atbilstoši likumam valsts piedalās RLB nama atjaunošanas, izpētes, konservācijas un restaurācijas, tostarp šo darbu veikšanai nepieciešamo speciālistu apmācības, finansēšanā.

RLB programmas mērķi vidējā termiņā ir restaurēt un atjaunot RLB nama vēsturiskos interjerus, kā arī izveidot interaktīvu biedrības un nama digitālo muzeju un mūsdienīgu ekspozīciju, ar mūsdienu tehnoloģijām apkopojot, sistematizējot un digitalizējot RLB nama vēsturiskos materiālus.

Savukārt programmas īstermiņa mērķi ir veikt RLB nama saglabāšanai un attīstībai nepieciešamos tehnisko un saimniecisko telpu pārbūves darbus, secīgi veikt arhitektoniski mākslinieciskās izpētes (AMI), atjaunošanas, konservācijas un restaurācijas darbus, kuru izpildē iesaistot atbilstoši kvalificētus speciālistus, studentus un profesionālus vēsturniekus, kā arī veikt Latvijas atmiņu institūcijās pieejamo RLB nama vēsturisko materiālu izpēti, apkopošanu un sistematizēšanu, sadarbībā ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi (NKMP) un Latvijas augstskolām nodrošināt jauno restaurācijas speciālistu studiju prakses vietas.

RLB nama atsevišķās vietās nepieciešama pagraba pārsegumu atjaunošana, kā arī kompleksi ārējās un iekšējās vertikālās hidroizolācijas pasākumi un injekciju horizontālās hidroizolācijas pasākumi. Vairākās vietās namā jāveic plaisu monitorings, jāizstrādā atbilstoši būvprojekti un jāveic atjaunošana, kā arī jāatjauno ēkas fasāžu apmetums.

RLB namā nepieciešama arī dažu jumta daļu koka konstrukciju pastiprināšana, jumta seguma nomaiņa atsevišķos posmos un vairāku skursteņu remonts. Dažviet jāremontē kāpņu telpas, likvidējot pakāpienu izdrupumus. Jārestaurē vairākas durvis, logi un pagalma vārti.

Neapmierinošā stāvoklī ir RLB nama ēkas inženiertehniskās iekārtas, kas drīz sasniegs ekspluatācijas termiņa beigas. Nepieciešams pilnīgi pārbūvēt vēdināšanas un apkures sistēmu un jānomaina visi siltā un aukstā ūdens, kā arī kanalizācijas cauruļvadi. Jānovērš bīstamas tehniskas nepilnības lietus ūdens kanalizācijas sistēmā. Ēkā nav nodrošināta mūsdienu prasībām atbilstoša vides pieejamība. Jāpārbūvē invalīdu lifts un jāizbūvē tualetes cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Nepieciešams veikt ēkas energoauditu un energoefektivitātes uzlabošanas pasākumus.

Biedrības nama atjaunošanas un restaurācijas darbi plānoti kompleksi, veicot gan attiecīgo telpu inženierkomunikāciju nomaiņu, gan interjera restaurācijas darbus. Celtniecisko darbu izmaksu aplēses sagatavotas, balstoties uz RLB nama inženiertehniskās izpētes datiem. Kopējās provizoriskās RLB programmas īstenošanas izmaksas par astoņām kārtām ir 8 207 818 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

KM norāda, ka RLB var iesniegt pieteikumu NKMP Kultūras pieminekļu konservācijas un restaurācijas programmā ikgadējā atklātā konkursa kārtībā. NKMP pārvaldes īstenotās Kultūras pieminekļu konservācijas un restaurācijas programmas mērķis ir sniegt finansiālu atbalstu kultūras pieminekļu īpašniekiem objektu konservācijā un restaurācijā. Maksimālais piešķiramais finansējuma apmērs vienam Kultūras pieminekļu konservācijas un restaurācijas programmas projektam ir līdz 30 000 eiro.

RLB var iesniegt pieteikumu VKKF projektu konkursos kultūras mantojuma nozarē, kur maksimālais piešķiramais finansējuma apmērs vienam VKKF projektam ir līdz 4500 euro. Savukārt likumā par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam KM budžeta programmā "Kultūras infrastruktūras attīstība" ir paredzēts finansējums 2023.gadā 200 000 eiro apmērā prioritārā pasākuma "Rīgas Latviešu biedrības nama atjaunošanas programma" īstenošanai.

Svarīgākais