Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Valsts kontrole: Tikai 62% aprūpētāju algu palielinājumam piešķirto līdzekļu ir izmantoti šim mērķim

© pixabay.com

Labklājības ministrija (LM) lūgusi Latvijas Pašvaldību savienībai (LPS) sniegt savu redzējumu atalgojuma palielinājumam aprūpētājiem, aģentūrai LETA pavēstīja LM valsts sekretāra vietniece Aija Grīnberga.

alsts kontroles (VK) 2022.gada finanšu revīzijā minēts, ka LM bija pieprasījusi finansējumu 9,8 miljonu eiro apmērā atlīdzības paaugstināšanai aprūpētājiem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās, taču tikai 6,1 miljons eiro jeb 62% ir izlietoti atbilstoši mērķim, lai palielinātu atlīdzību aprūpētājiem un ieviestu vecākā aprūpētāja amatu. Savukārt neizlietotie 3,6 miljoni eiro izlietoti citu ar prioritāro pasākumu mērķi nesaistītām sociālo aprūpes centru vajadzībām.

Vienlaikus VK bija norādījusi, ka 2023.gadam LM piedāvātā zemākā mēnešalga aprūpētājiem ir tikai par deviņiem eiro lielāka nekā valstī noteiktā minimālā mēnešalga. Tā kā šis finansējums aprūpētāju atlīdzības paaugstināšanai ir plānots arī 2023.gadam, LM ir jārod risinājums, kā to izlietot atbilstoši mērķim.

Grīnberga atzīmēja, ka VK ziņojumā minētais par to, ka plānotais finansējums pilnā apmērā netika izmantots atbilstoši sākotnējam mērķim, attiecās uz finansējuma daļu, kas tika plānota kā valsts atbalsts mērķdotācijas veidā pašvaldībām ar mērķi līdzfinansēt aprūpētāju atalgojuma palielināšanu sociālās aprūpes centros, kuros pakalpojumu nodrošina klientiem kuriem pakalpojumus piešķir pašvaldības.

Viņa skaidroja, ka mērķdotācijas tika pārskaitītas atbilstoši iesniegtajiem pieprasījumiem visām pašvaldībām, kuras atalgojumu noteiktajā apmērā palielināja. Savukārt plānotais finansējums valsts sociālās aprūpes centros nodarbinātajiem aprūpētājiem 2022.gadā tika izlietots atbilstoši mērķim pilnā apmērā, arī 2023.gadā šī daļa tiks izlietota plānotajā apmērā.

Lai 2023.gadā pašvaldībām plānoto mērķdotāciju izlietotu atbilstoši plānotajam, nepieciešams vēl vairāk palielināt atalgojumu aprūpētājiem. LM ir izstrādājusi priekšlikumus grozījumiem Ministru kabineta noteikumos par valsts atbalstu pašvaldībām atlīdzības palielināšanai aprūpētājiem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās". Grozījumu projekts paredz iespēju pašvaldībām saņemt lielāku valsts mērķdotācijas apmēru, ja atalgojums aprūpētājiem tiks palielināts, informēja Grīnberga.

Tāpat, ņemot vērā, ka plānotās izmaiņas nav iespējamas bez pašvaldību saskaņojuma, LM ir nosūtījusi vēstuli LPS ar lūgumu sniegt viedokli par iespēju atbalstīt ministrijas izstrādātos priekšlikumus vai arī sniegt savu redzējumu atalgojuma palielinājumam aprūpētājiem, līdz ar to, ministrijas tālākā rīcība būs atkarīga arī no panāktās vienošanās ar pašvaldībām.