"Cert.lv" vadītāja: Kiberdrošības draudi jāuztver daudz nopietnāk

© pixabay.com

Kiberdrošības draudi katrai organizācijai jāuztver daudz nopietnāk, "Tet" un "Draugiem group" biznesa klientu forumā sacīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina.

Viņa norādīja, ka pērn kopējais incidentu pieaugums bija par 40% lielāks, nekā iepriekš, savukārt valsts sektorā pieaugums bija vismaz četras reizes.

Lai arī Krievija realizē plaša mēroga kiberoperācijas vismaz kopš 2007.gada, Latvijā kiberdrošības apdraudējuma līmenis noteikts kā augsts kopš 2022.gada janvāra.

Latvijai uzbrūk ne tikai Krievija, bet arī Baltkrievija un Ķīna. Tostarp pēdējos mēnešos, sākot no šī gada februāra, Ķīnas interese ir izteikti palielinājusies.

Latviju lielākoties skar piekļuves lieguma jeb DDoS uzbrukumi - to pastiprināta aktivitāte sākās pērn ap 9.maiju. Vienlaikus arī novērotas Krievijas dienestu atbalstītas kiberoperācijas, tostarp "Whispergate", "Ghostwriter", "Turla", kā arī dažādi citi "haktīvistu" uzbrukumi.

Vienlaikus Kaškina norādīja, ka "esam cienījami pretstāvējuši apjomīgākajiem un ilgstošākajiem DDoS uzbrukumiem pateicoties sadarbībai ar "Tet" un VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centru"".

Runājot par vājajiem posmiem, Kaškina atzīmēja vairākus trūkumus, tostarp nepārdomāti centralizētus un izstrādātus valstij un sabiedrībai nozīmīgus informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) resursus, neaizsargātu privāto IKT pakalpojumu sektoru, atturīgu mākoņpakalpojumu ieviešanu tur, kur to varētu darīt, kā arī nepietiekamu kompetenci valsts pārvaldes iestādēs.

Tomēr kopumā Latvijā esam labā situācijā, norādīja Kaškina.

"Cert.lv" vadītāja uzsvēra valsts soļus digitālā brieduma veicināšanai, tostarp ir pieņemta jauna kiberdrošības stratēģija 2023.-2026.gadam, tiek veidots kiberdrošības likums, plānota nacionālā kiberdrošības centra izveide, kā arī uzraudzības sistēmas izveide.

Noslēgumā Kaškina aicināja visus domāt par drošību un sargāt savu infrastruktūru, jo "mūsu kaimiņš mums ir blakus, viņš nekur nepazudīs un arī apdraudējuma līmenis drīzi nesamazināsies".

Kā ziņots, šodien norisinās "Tet" un "Draugiem Group" rīkotais biznesa klientu forums, kura moto šajā gadā ir "Rītdiena ir drošībā", un tā mērķis ir kopā rast risinājumus, lai attīstītu valsti un biznesu, plānojot panākumiem bagātu un drošu rītdienu.

Latvijā

Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija (LPABA) piekrīt likuma grozījumiem par Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) polises nepieciešamības izbeigšanu, ja transporta līdzeklis uz laiku ir pārtraucis reģistrāciju valsts vai pašvaldību transportlīdzekļu reģistrā, taču iebilst pret transportlīdzekļa numura zīmju nodošanas prasību.

Svarīgākais