Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Piena ražotāji strādā zem pašizmaksas; lūdz izsludināt ārkārtas situāciju

© Dmitrijs Suļžics/f64

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) pēc piena nozares darba grupas sēdes pieņēmusi lēmumu aicināt valdību nekavējoties izsludināt ārkārtas stāvokli Latvijas piensaimniecības nozarē, aģentūru LETA informē LOSP.

LOSP pārstāvji norāda, ka jau kopš februāra piena ražotāji ir spiesti strādāt zem pašizmaksas.

LOSP valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis uzsver, ka šāda situācija Latvijas piena ražotājiem ir nepanesama, turklāt daudziem šādos apstākļos nav izredžu izdzīvot.

"Piena iepirkuma cenu dramatiskais un ilgstošais kritums jau ir nesis milzīgu triecienu piena ražotājiem, un šādos apstākļos ilgstoši nav iespējams strādāt," atzīmē Gūtmanis.

Tā kā krīze piena nozarē apdraud nozares turpmāko pastāvēšanu Latvijā, piensaimnieki aicina valdību lemt par pasākumu ieviešanu, lai ilgtermiņā saglabātu nozari.

Vienlaikus LOSP dalīborganizāciju biedri un piena ražotāji izstrādājuši vairākus priekšlikumus, tostarp izsludināt ārkārtas stāvokli piensaimniecībā, atcelt nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu 2023.gadā piena ražošanas saimniecībām un izveidot institūciju "Pārtikas regulatoru", kas noteiktu uzcenojuma ierobežojumus un godīgu konkurenci starp produkta ražotāju, pārstrādātāju un tirgotāju.

Tāpat LOSP iesaka noteikt prasības tirgotājiem veikalos nodalīt atsevišķus stendus Latvijas pārtikas produktiem, izceļot Latviju kā ražotājvalsti ar skaidriem apzīmējumiem un ieviest prasības piena produktu iepakojumos norādīt uzcenojuma sadalījumu starp produkta ražotāju, pārstrādātāju un tirgotāju.

LOSP arī aicina izskatīt iespēju maksāt kompensācijas par piena ražošanas saimniecību likvidāciju, veikt piena produktu intervenci no valsts puses, kā arī turpināt valsts atbalstu piena ražotājiem elektroenerģijas cenas sadārdzinājumam.

Jau ziņots, ka svaigpiena iepirkuma cena Latvijā janvāra-aprīļa periodā ir samazinājusies par vairāk nekā 30% un prognozes liecina, ka piena krīze varētu turpināties līdz pat vasarai.

Tikmēr zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS) un Lietuvas lauksaimniecības ministrs Ķēstutis Navicks aicināja Eiropas Komisijas (EK) lauksaimniecības komisāru Janušu Vojcehovski sniegt atbalstu piena nozarei, piešķirot Latvijai 11 miljonus eiro no Eiropas Savienības (ES) krīzes rezerves fonda.

EK iepriekš jau ir noraidījusi Navicka lūgumu piešķirt steidzamu atbalstu Lietuvas piensaimniecības sektoram saistībā ar neseno piena iepirkuma cenu kritumu un piena ražotāju grūtībām valstī.

Vojcehovskis atbildē Navickam pauda, ka piena iepirkuma cenas ir kāpušas divus gadus un vienubrīd tās ES un arī Lietuvā pat sasniedza rekordaugstu līmeni, tādēļ pašreizējā situācija neatbilst "nopietnai tirgus nestabilitātei".