CVK priekšsēdētāja: Valstij jānodrošina iespēja vēlētājiem balsot jebkurā iecirknī

© Dmitrijs Suļžics/f64

Arī 2024.gadā gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās valstij jānodrošina iespēja vēlētājiem balsot jebkurā no vēlēšanu iecirkņiem pēc izvēles, intervijā aģentūrai LETA uzsver Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Saulīte. Lai to panāktu, atbildīgajām iestādēm jau tuvākajā laikā jāvienojas, kā šī uzdevuma izpildei nodrošināt nepieciešamā elektroniskā tiešsaistes vēlētāju reģistra darbību, uzsver CVK vadītāja.

Kāds ir progress elektroniskā vēlētāju reģistra nodrošināšanai 2024.gadā paredzētajām EP vēlēšanām?

No sākuma es gribu uzsvērt, ka šis reģistrs ir ļoti būtisks, jo tas dod iespējas vēlētājiem balsot jebkurā iecirknī - gan māju tuvumā, gan tad, ja viņi ir kaut kur izbraukuši. Ja šādas iespējas nav, tad vēlētājs ir piesaistīts kādam konkrētam iecirknim saskaņā ar savu deklarēto dzīvesvietu.

Pašlaik par šo jautājumu risinās sarunas. Tajās piedalījās arī informācijas tehnoloģiju (IT) nozares pārstāvji, kas varēja uzdot jautājumus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) speciālistiem. Pēc tam vajadzētu notikt interesentu pieteikšanās procesam. Galvenā lieta, ka risinājums ir jārod jau tagad.

Otra daļa šīm sarunām ir tas, ka valstij ir jāsaprot, kuras ministrijas paspārnē atradīsies vēlēšanu IT sistēmu turētājs. Tā ir kritiskā infrastruktūra, un Valsts kontrole jau pirms laba laika pateica, ka tai ir jāatrodas valsts paspārnē. Protams, tas nenozīmē, ka attiecīgā iestāde nevarēs piesaistīt apakšuzņēmējus, kuriem ir atbilstoša kompetence, bet pašām IT sistēmām ir jāatrodas valsts pārziņā. Tas ir tieši tāpat, kā strādā mūsu kaimiņi Lietuvā un Igaunijā, kā arī citas valstis. Visskaļāk publiski ir izskanējis VARAM vārds, kas ir arī loģiski, jo tās paspārnē ir Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA), kura tieši ar šādiem jautājumiem nodarbojas. Tāpat otra skaļāk izskanējusī iestāde ir Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC).

Vai jautājums par valsts institūcijas izvēli ir ilgtermiņa risinājums, vai arī tas ir jāizlemj jau līdz EP vēlēšanām?

Lai varētu darbināt elektronisko vēlētāju reģistru, kura turētājs ir PMLP, pašlaik sadarbībā ar VARAM, Valsts kanceleju un PMLP tiek meklēts atbilstošs IT speciālists vai uzņēmums, kurš varētu eksistējošo reģistru darbināt. Te nav runa par jauna reģistra radīšanu. Tā ir viena lieta.

Otra lieta ir pašvaldību vēlēšanas, kuras notiks 2025.gadā. Tas vairs nav tālu, un tur jau ir vajadzīgs pilns komplekts - gan tiešsaistes vēlētāju reģistrs, gan mēs arī domājam par vēlēšanu vadības sistēmu. No vienas puses šī sistēma nodrošinās deputātu kandidātu sarakstu un programmu iesniegšanu, savukārt vēlēšanu iecirkņu pusē šī sistēma nodrošinās balsojumu biļetenu skenēšanu un balsu skaitīšanu.

Kuram būs jāpieņem galīgais lēmums?

Atbildīgā ir Valsts kanceleja, kas šo procesu koordinē atbilstoši Ministru prezidenta izdotajai rezolūcijai, ka Valsts kancelejas direktoram, VARAM, satiksmes un iekšlietu ministriem divu nedēļu laikā vajag rast risinājumu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.