Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Nedaudz sarukušas sērijveidu dzīvokļu cenas

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Aprīlī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu vidējā cena palielinājās par 0,2%, bet kopš gada sākuma dzīvokļu cenas kopumā pazeminājās par 0,6%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus pārskatā.

Aprīlī sērijveida dzīvokļu vidējā cena pakāpās līdz 911 eiro par kvadrātmetru. Cenas bija vidēji par 44% zemākas nekā 2007.gada 1.jūlijā, kad neremontēta sērijveida dzīvokļa vidējā cena sasniedza visu laiku augstāko atzīmi - 1620 eiro par kvadrātmetru, bet kopš 2022.gada sākuma cenas bija augstākas par 1%.

Rīgas lielākajos mikrorajonos aprīlī galvenokārt tika novērotas pozitīvas cenu svārstības. Daudzviet aprīlī dzīvokļu cenas saglabājās stabilas. Līdzšinējā dzīvokļu cenu lejupslīde, kas turpinājās kopš pagājušā gada vidus, apstājās, tomēr atsevišķos mikrorajonos aprīlī vēl varēja novērot arī negatīvas cenu izmaiņas, skaidrots pārskatā.

Gandrīz visos Rīgas lielākajos mikrorajonos cenas dzīvokļiem 2023.gada pirmajos četros mēnešos pazeminājās. Lielākais cenu samazinājums kopš gada sākuma Rīgas mikrorajonos novērots Juglā - par 2%.

Citos Rīgas lielākajos mikrorajonos cenas šogad pazeminājās 0,2-1% robežās. Vienīgais izņēmums bija Ķengarags, kur pagājušā gada nogalē bija vislielākā cenu lejpuslīde, bet šogad dzīvokļu cenas saglabājas stabilas. Imantā un Vecmīlgrāvī šogad konstatēts neliels cenu palielinājums.

Aprīlī sērijveida dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējā cena vienistabas dzīvokļiem palielinājās par 0,2%, bet divistabu, trīsistabu un četristabu dzīvokļiem - par 0,1%.

Aprīlī lielākoties Rīgas lielākajos mikrorajonos tika novērotas pozitīvas cenu svārstības vai cenas saglabājās nemainīgas. Būtiskākais cenu pieaugums novērots Imantā, kur cenas mēneša laikā palielinājās par 0,7%. Turpretim Ziepniekkalnā un Āgenskalnā aprīlī konstatētas neliels cenu samazinājums.

Sērijveida dzīvokļu augstākās cenas aprīlī saglabājās Teikā, kur viena kvadrātmetra vidējā cena mēneša laikā saglabājās 1099 eiro par kvadrātmetru. Viena kvadrātmetra viszemākā vidējā cena aprīlī bija Bolderājā - 696 eiro par kvadrātmetru, kas aprīlī nedaudz palielinājās.

Aprīlī visdārgākie dzīvokļi saglabājās 119. un 104. sērijas mājās, kurās cenas divistabu dzīvokļiem apmierinošā stāvoklī bija robežās no 55 000 līdz 60 000 eiro atkarībā no atrašanās vietas. Savukārt vislētākās bija lietuviešu projekta mājas, kur divistabu dzīvokļu cenu amplitūda bija no 33 000 līdz 45 000 eiro, un Hruščova laika mājas, kurās cenas divistabu dzīvokļiem bija robežās no 31 000 līdz 45 000 eiro atkarībā no mikrorajona.