Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

LM neatbalsta iniciatīvu par daudzbērnu ģimeņu vecāku agrāku pensionēšanos

© pixabay.com

Labklājības ministrija (LM) neatbalsta iniciatīvu par daudzbērnu ģimeņu vecāku tiesībām uz agrāku pensionēšanos, jo tādējādi vēl vairāk tiktu palielināts pensionāru skaits attiecībā pret nodarbināto skaitu.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien nolēma rosināt nodot vērtēšanai Sociālo un darba lietu komisijā kolektīvo iesniegumu par daudzbērnu ģimeņu vecāku tiesībām uz agrāku pensionēšanos.

Par iniciatīvas nodošanu komisijai vēl jālemj Saeimā.

Vienlaikus komisija uzdeva Ministru kabinetam izstrādāt piedāvājumu sociāli taisnīgu risinājumu pensiju nodrošināšanai vecākiem, kas izaudzinājuši bērnus.

Iniciatīvas pārstāve Valentīna Strautmane komisijā aicināja noteikt, ka daudzbērnu ģimenēm, kurās ir trīs bērni, pensionēšanas vecumu abiem vecākiem samazina līdz 62 gadiem, ar nosacījumu, ka ir 25 gadu darba stāžs. Savukārt, ja ir četri bērni, tad pensionēšanas vecumu samazina līdz 61 gadam, bet, ja ir pieci un vairāk bērnu, tad līdz 60 gadiem.

Iniciatīvas autores ieskatā pensijas vecuma samazināšana daudzbērnu ģimenēm var uzlabot labklājību, palielinot vecākiem pieejamo laiku bērnu aprūpei un pienākumu pildīšanai. Tāpat nodarbinātības perioda samazināšana var samazināt profesionālās izdegšanas risku un uzlabot fizisko un psiholoģisko stāvokli. Strautmane uzskata, ka šādas izmaiņas sniegs motivāciju un atbalstu ģimenēm, kurās ir divi bērni, apsvērt lielāku bērnu skaitu ģimenē.

Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Artjoms Uršuļskis komisijā norādīja, ka, atbalstot šo iniciatīvu, vēl vairāk tiks palielināts pensionāru skaits attiecībā pret nodarbināto skaitu, un tas izraisa vairākas problēmas - lielāku slodzi speciālam budžetam, pensiju sistēmas ilgtspēju, kā arī darbaspēku pieejamības jomā.

Uršuļskis atzīmēja, ka dažas Eiropas Savienības valstis, tai skaitā Latvija, piedāvā dažādus atvieglojumus vecākiem. Latvija piedāvā vecākiem, kuriem ir pieci bērni un apdrošināšanas stāžs ir 25 gadi, var doties pensijā piecus gadus agrāk.

LM ieskatā ir svarīgi atbalstīt jaunos vecākus un veicināt pirmā un otrā bērna dzimšanu. Pēc Uršuļska vārdiem, ja pirmais bērns nepiedzimst, tad par daudzbērnu ģimeni tā arī nekļūs.

Latvijas Daudzbērnu ģimeņu apvienības pārstāve komisijā pauda nožēlu par LM pozīciju. Viņasprāt, LM diezgan vāji pilda funkciju aizstāvēt ģimenes un bērnus, un vispār demogrāfijas politiku kopumā. Apvienības ieskatā pensiju kapitāls ir nopietnākā problēma, kas ir jārisina.

Tautas ataudzes stratēģijas izstrādātājs Imants Parādnieks (NA) uzsvēra, ka šis ir sociālā taisnīguma jautājums. Pēc Parādnieka vārdiem, jo vecākam vairāk bērnu, jo viņam ir mazāka pensija, tāda patlaban ir sociālā politika valstī. Eiropas Komisija ir norādījusi, ka sieviešu pensija ir vairāk par 30 procentiem mazāka nekā vīriešu, un tieši atkarīga no bērnu skaita.

Arī deputāti komisijā atzīmēja sociālās netaisnības aspektu. Edmunds Zivtiņš (LPV) uzsvēra, ka galvenais mērķis ir stimulēt dzimstību, lai vairāk piedzimst, nekā nomirst.

Savukārt Leila Rasima (P) pauda uzskatu, ka ir svarīgi, lai sieviete netiek "sodīta" par to, ka viņa ir izvēlējusies laiku veltīt ģimenei un bērnu audzināšanai.