Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

"Apvienotais saraksts" piedāvā noteikt mikrouzņēmējiem labvēlīgākus nodokļus

© pixabay.com

"Apvienotais saraksts" sagatavojis mikrouzņēmējiem labvēlīgāku nodokļu piedāvājumu, kurus šodien piedāvās apspriešanai finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV) vadītajā koalīcijas nodokļu darba grupā, aģentūru LETA informēja AS pārstāve Mudrīte Grundule.

Attiecīgie priekšlikumi izstrādāti deputātes, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sekretāres Aivas Vīksnas (AS) vadībā sadarbībā ar ekspertiem.

"Mūsu skatījumā optimālā mikrouzņēmumu vienotā nodokļu likme būtu 18% no apgrozījuma, izslēdzot patlaban esošo diferenciāciju un nosakot, ka mikrouzņēmuma īpašnieks un darbinieks var būt viena fiziskā persona," norāda Vīksna skaidrojot, ka tāpat ir jāpalielina pievienotās vērtības nodokļa maksātāju apgrozījuma slieksnis.

Priekšlikumi iesniegti vidēja termiņa nodokļu politikas pamatnostādņu izstrādes procesā.

AS uzsver nepieciešamību palīdzēt mazajiem uzņēmējiem attīstīties un pārvarēt Covid-19 pandēmijas un Krievijas kara Ukrainā biznesa videi radītos izaicinājumus. Īpaši būtisks mikrouzņēmumu nodokļu regulējums ir, skatot uzņēmējdarbības iespējas un nodarbinātību reģionālajā aspektā, atzīmē partiju apvienībā.

Izmaiņas palīdzētu mazajiem uzņēmējiem iznākt no ēnu ekonomikas, norāda "Apvienotajā sarakstā".

Latvijā patlaban ir 9305 mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji (MUN), un to skaits pēdējos gados ir būtiski sarucis. Pārsvarā šo nodokļu režīmu izvēlas pakalpojumu sniedzēji, piemēram, ārstniecības personas, juristi, grāmatveži, konsultanti, mākleri, fotogrāfi, kaprači, modeles, gidi, tas ir ļoti piemērots hobija un dzīvesstila biznesam, māksliniekiem, taču MUN statusu var izmantot arī nelieli ražotāji, tas ir piemērots tiem, kas sāk biznesu un izmēģina savu ideju praksē, skaidro AS pārstāvji.