Levits: Lielākā daļa sabiedrības saprot, ka ir jādistancējas no Krievijas

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Valsts policija (VP) un drošības dienesti 9.maijā ir strādājuši labi, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) žurnālistiem norādīja Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidenta ieskatā, ir redzams, ka sabiedrībā lēnām mainās noskaņojums. Prokrieviskās akcijas 9.maijā ir marginālas, liecinot, ka Latvijas iekšējā drošība ir uzlabojusies, sevišķi VP un drošības dienestu darba rezultātā.

"Manuprāt, lielākā daļa sabiedrības saprot, ka ir jādistancējas no Krievijas, no krieviskās pasaules. Šis process iet uz priekšu. Otrdien bija gandrīz normāla situācija, kas ir progress, ja salīdzina ar pagājušo gadu. Es pateicos VP un drošības dienestiem par to," sacīja Valsts prezidents.

Premjers norādīja, ka, runājot par 9.maiju, ir divas labas ziņas. Pirmkārt, valsts drošības dienesti, VP lieliski tika galā ar saviem uzdevumiem. Otrkārt, sabiedrībā aizvien skaidrāk iezīmējas, ka agrākās problēmas ir krietni mazākas un nospiedošais sabiedrības vairākums nosoda Krievijas karu Ukrainā un atbalsta Ukrainu.

"Karš, ko Krievija īsteno, ir ne tikai saliedējis Rietumvalstis, bet turpina saliedēt arī mūsu valsts sabiedrību. No visām sliktajām ziņām kara kontekstā šis ir viens labs pavērsiens mūsu valstī," sacīja Ministru prezidents.

VP līdz 9.maija plkst.23.30 saistībā ar 9.maija svinēšanu bija sākusi 35 administratīvā pārkāpuma procesus un četrus kriminālprocesus, kā arī aizturējusi 26 personas.

Visvairāk administratīvā pārkāpuma procesu sākts Rīgas reģionā - kopumā 22. Rīgas reģionā kopumā administratīvā kārtā aizturēta 21 persona. Vienlaikus Latgales reģionā sākti astoņi administratīvā pārkāpuma procesi un administratīvā kārtā aizturētas četras personas. Savukārt Vidzemes reģionā dienas laikā sākti četri administratīvā pārkāpuma procesi, bet Zemgales un Kurzemes reģionā - katrā pa diviem.