Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Pāris gadu laikā svinības 9.maijā varētu būt pilnībā izskaustas, cer ministrs

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Pāris gadu laikā jebkādas svinības 9.maijā Latvijā varētu būt pilnībā izskaustas, šādu cerību intervijā TV3 pauda iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS).

Vēl kaut kādi gadi un varēsim pilnībā novākt sarkano krāsu no 9.maija, izteicās politiķis, vienlaikus gan atzīstot, ka pārmaiņas cilvēku prātos notiek lēnāk.

Kučinska vērtējumā, 9.maijs Latvijā aizvadīts salīdzinoši mierīgi. Lielākās cilvēku plūsmas uz piemiņas vietām bijusi Salaspilī un Daugavpilī. Arī naktī policija aizturējusi vairākus uguņošanas šāvējus.

Valsts policija līdz 9.maija plkst.23.30 saistībā ar 9.maija svinēšanu bija sākusi 35 administratīvā pārkāpuma procesus un četrus kriminālprocesus, kā arī aizturējusi 26 personas.

Visvairāk administratīvā pārkāpuma procesu sākts Rīgas reģionā - kopumā 22. Rīgas reģionā kopumā administratīvā kārtā aizturēta 21 persona. Vienlaikus Latgales reģionā sākti astoņi administratīvā pārkāpuma procesi un administratīvā kārtā aizturētas četras personas. Savukārt Vidzemes reģionā dienas laikā sākti četri administratīvā pārkāpuma procesi, bet Zemgales un Kurzemes reģionā - katrā pa diviem.

Šogad 9.maijā visvairāk konstatēti pārkāpumi, kas saistīti ar ziedu, tostarp ar aizliegtās simbolikas nolikšanu vietās, kur iepriekš slējās demontētie padomju pieminekļi, tāpat arī konstatēti gadījumi, kad personas citās publiskās vietās izmantojušas militārās agresijas simbolus, piemēram, Georga lentes. Vēl administratīvā pārkāpuma procesi sākti par nepakļaušanos policistu likumīgajām prasībām, atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā un citiem pārkāpumiem.

Tāpat otrdien VP sākusi četrus kriminālprocesus - divus Rīgā un divus Daugavpilī. Vienā no šiem kriminālprocesiem - par Krievijas īstenotā kara attaisnošanu - aizturētas divas personas. Visos kriminālprocesos turpinās izmeklēšana.

Kā ziņots, šogad 9.maijā Latvijā nav atļauts rīkot publiskus izklaides un svētku pasākumus, sapulces, gājienus un piketus, kas ir vērsti pret valsts drošības interesēm, šķeļ sabiedrību, nepatiesi ataino vēsturi un apšauba solidaritāti ar Ukrainas tautu. Ziedu un citu elementu, kas pēc vizuālā un saturiskā noformējuma liecina par totalitāro režīmu, kara noziegumu un militārās agresijas iespējamu attaisnošanu un slavināšanu, nolikšana vietās, kur iepriekš atradās nu jau demontētie padomju pieminekļi, tiks vērtēti un uzskatīti gan kā iespējami administratīvie pārkāpumi, gan iespējami noziedzīgi nodarījumi atbilstoši apstākļiem un kvalificējošām pazīmēm.

Līdz šim daudzus gadus tūkstošiem krievvalodīgo Latvijā Padomju Savienības uzvaru Otrajā pasaules karā svinēja un pieminēja Rīgā, pie pieminekļa Uzvaras parkā. Pērn pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā šis piemineklis tika demontēts. Līdzīgi nojauca arī daudzus citus Padomju armiju slavinošos pieminekļus, jo Latvijas tautai tie simbolizē okupāciju.