Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Skolēni var pieteikties darbam vasaras brīvlaikā

© unsplash.com

No šodienas skolēni varēs sākt pieteikties darbam vasaras brīvlaikā, vēsta Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA).

Skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumu NVA sadarbībā ar darba devējiem īstenos no 1.jūnija līdz 31.augustam. Valsts līdzfinansētajās darba vietās strādāt varēs skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem, kuri iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs. Darba iespējas vasaras brīvlaikā jau otro gadu pēc kārtas varēs izmatot arī Latvijā dzīvojošo Ukrainas iedzīvotāju bērni.

Skolēnu elektroniskā reģistrācija turpināsies līdz 17.augustam.

Pieteikties dalībai pasākumā skolēni varēs elektroniski - aizpildot pieteikuma anketu NVA tīmekļvietnē.

NVA aicina skolēnus pirms reģistrācijas NVA mājaslapas sadaļā "Skolēnu vasaras darbs" iepazīties ar pasākuma aprakstu, nosacījumiem, skolēna un darba devēja pienākumiem un tiesībām.

Tāpat NVA vērš uzmanību, ka skolēna reģistrācija vēl negarantē iesaisti pasākumā, jo valsts līdzfinansēto darba vietu skaits ir ierobežots, un darba devēji būs tie, kas izvēlēsies viņiem piemērotus darbiniekus no skolēnu vidus. Lai nodrošinātu sev iespēju strādāt valsts līdzfinansētajā darba vietā, skolēns par nodarbinātību var iepriekš vienoties ar darba devēju, kurš NVA ir pieteicis darba vietu vasaras nodarbinātības pasākumam.

Skolēns pasākumā tiks nodarbināts vienu mēnesi vai, vienojoties ar darba devēju, līdz diviem mēnešiem. Skolēns vecumā no 15 līdz 17 gadiem tiek nodarbināts ne ilgāk kā septiņas stundas dienā un ne vairāk kā 35 stundas nedēļā. Skolēns vecumā no 18 līdz 20 gadiem tiek nodarbināts astoņas stundas dienā, 40 stundas nedēļā.

Skolēni netiek nodarbināti darbos, kas saistīti ar paaugstinātu risku viņu drošībai, veselībai, tikumībai un attīstībai. Skolēna mēneša atalgojums par pilnu nostrādātu darba laiku būs ne mazāks par valstī noteiktās minimālās algas apmēru - 620 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē -, ja bērns līdz 19 gadu vecumam turpina mācības un strādā tikai vasaras brīvlaikā no 1.jūnija līdz 31.augustam, vecākam nav algas nodokļa grāmatiņā jāsvītro ieraksts par bērnu kā apgādājamo, un atrašanās vecāka apgādībā arī netiks pārtraukta automātiski.