Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Mirusi pirmā olimpiskā zelta medaļniece Inese Jaunzeme

© f64

78 gadu vecumā aizsaulē aizgājusi Latvijas Olimpiešu kluba vadītājas, Latvijas pirmā olimpiskā zelta medaļniece Inese Jaunzeme.

Valsts prezidents Valdis Zatlers izsaka visdziļāko līdzjūtību Latvijas Olimpiešu kluba vadītājas, Latvijas pirmās olimpiskās zelta medaļnieces, Triju zvaigžņu ordeņa virsnieces Ineses Jaunzemes tuviniekiem, draugiem un kolēģiem sakarā ar viņas aiziešanu mūžībā.

Šajā skumju brīdī Valdis Zatlers atzīmē: „I.Jaunzeme bija ne tikai medicīnas zinātņu doktore, kas ir dalījusies savās zināšanās ar mani un daudziem citiem ārstiem, kas studēja Rīgas Medicīnas institūtā, bet arī aktīva Latvijas olimpiešu atbalstītāja un sporta tradīciju uzturētāja. Viņas mīlestība pret cilvēku un sportu, ar neatlaidību un mērķtiecīgumu sasniegtais paliks ierakstīts valsts sporta vēsturē un Latvijas cilvēku sirdīs”.

Inese Jaunzeme (dzimusi 1932. gada 21. maijā Pļaviņās, mirusi 2011. gada 13. februārī) ir bijusī latviešu vieglatlēte, šķēpmetēja, pēc sportistes karjeras beigām - ārste, medicīnas zinātņu doktore. 1956. gada Vasaras Olimpiskajās spēlēs Melburnā Inese Jaunzeme ar rezultātu 53,86 m izcīnīja zelta medaļu šķēpmešanas sacensībās, kas bija pirmais olimpiskais zelts Latvijas sporta vēsturē.

Latvijas tauta pirmo "Olimpa iekarotāju" vienmēr ļoti mīlējusi un cienījusi. Viņu pazīst ne tikai kā leģendāru atlēti, bet arī kā ilggadēju ķirurģi un Latvijas Medicīnas akadēmijas pasniedzēju.

XX gadsimta 90.gados, kad Latvija atguva savu neatkarību, I.Jaunzeme iesaistījās LOK atjaunošanas procesā. Kopš 1999. gada līdz šai dienai, vadot Latvijas Olimpiešu klubu kā tā prezidente, Ineses galvenais mērķis bija radīt olimpiešiem ģimenes sajūtu, rūpējoties par visiem olimpiešiem, par nemitīgu sevis pilnveidošanu, pārstāvot olimpiskās vērtībās un to popularizēšanu jauniešu vidū.

Latvijas Olimpiešu kluba ietvaros I.Jaunzeme nāca ar iniciatīvu izveidot stājas programmu skolas bērniem - viņa bija pārliecināta, ka cilvēka iekšējai stājai un ķermeņa fiziskajai formai jābūt vienlīdz staltām.

Pēc sporta karjeras Inese studēja medicīnu, saņemot doktora grādu medicīnas zinātnē. I.Jaunzeme ilgstoši kā pasniedzēja strādāja P.Stradiņa Medicīnas akadēmijā, Traumatoloģijas institūtā kā traumatologs un plastiskais ķirurgs. Sekojot Pasaules Olimpiskās komitejas aicinājumam, Latvijas Olimpiešu klubs Ineses Jaunzemes vadībā aizsāka šobrīd jau ļoti plaši atzīto Latvijas sakopšanas talku kustību, kas šobrīd pārvērtusies par Lielo talku. Pateicoties Ineses un citu Latvijas olimpiešu entuziasma

piemēram, Latvijas sakopšanas talkas tagad ir kļuvušas par ikgadēju plašu akciju, kurā piedalās vairāki simti tūkstoši cilvēku un iedvesmu savām vides akcijām smēlušās arī daudzas citas Eiropas un pasaules valstis.

Visa Ineses Jaunzemes dzīve bija veltīta tam, lai palīdzētu citiem cilvēkiem kā ārste, trenere, garīgā un intelektuālā skolotāja, kas ikvienu grūtību pārvarēja sportiskā garā un gaišā noskaņojumā. Viens no viņas mīļākajiem teicieniem, kas paliek par uzmundrinājumu ikvienam no mums bija: "Lauvas nebaidās, bet cīnās un pēc tam par sevi brīnās!"

Sīkāka informācija par atvadīšanos no Ineses Jaunzemes tiks paziņota atsevišķi.

Inese Jaunzeme

* 1932.gada 21.maijs - 2011.gada 13.februāris

* 1956.gada 28.novembrī Olimpiādes spēlēs Melburnā izcīnījusi zelta

medaļu šķēpa mešanā

* Personīgais rekords šķēpmešanā - 55,73 metri - sasniegts 1960. gadā

Igaunijā (Tartu)

* 1960. gadā ieguvusi medicīnas doktora grādu ortopēdijā

* 1970. LPSR Valsts prēmijas laureāte par līdzdalību jaunas kaulu

saaudzēšanas metodes izstrādāšanā.

* Desmit gadus bijusi ārste ķirurģe, 36 gadus lasījusi lekcijas medicīnā

* Kopš 1999. gada - Latvijas olimpiešu kluba prezidente