Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Atbildīgie dienesti šodien pastiprinātā režīmā uzraudzīs drošības situāciju Latvijā

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Valsts drošības dienests (VDD) un Valsts policija (VP) šodien drošības situāciju Latvijā uzraudzīs pastiprinātā režīmā, informē abi dienesti.

9.maijā Krievijas valdošā režīma propagandas politikas ietekmē arī Latvijā daudzus gadus daļa sabiedrības plaši atzīmēja uzvaru Otrajā pasaules karā, kas ir viens no Putina režīma ideoloģijas stūrakmeņiem. Līdz ar Krievijas sākto karu pret Ukrainu jau pērn Latvijā tika aizliegtas svinības pie padomju armijai veltītā pieminekļa Pārdaugavā, tomēr cilvēki tur ieradās gana lielā skaitā. Gada otrajā pusē piemineklis tika nojaukts.

Šogad Saeima pieņēma likumu, 9.maijā aizliedzot rīkot tādus publiskus izklaides un svētku pasākumus, sapulces, gājienus un piketus, kas ir vērsti uz Latvijas kā demokrātiskas un nacionālas valsts vērtību noniecināšanu un apdraudēšanu, tostarp sabiedrības šķelšanu, kara, militārās agresijas, totalitārisma vai vardarbības slavināšanu, kā arī nepatiesu vēsturisko notikumu atspoguļošanu.

Saistībā ar 9.maiju VP sadarbībā ar partneriestādēm strādās pēc iepriekš sagatavota plāna, piesaistot plašus policijas resursus dažādās vietās Latvijā. Dienesti ir gatavi reaģēt uz dažādām situācijām un vienlaikus rūpīgi seko līdzi aktualitātēm un notikumiem, tostarp interneta vidē, informēja VP.

VDD vērtējumā, tāpat kā iepriekšējos gados, pastāv risks, ka 9.maijā atsevišķas prokremliski noskaņotas personas var īstenot demonstratīvas, izaicinošas vai prettiesiskas aktivitātes agresorvalsts Krievijas interešu atbalstam.

VDD aicina iedzīvotājus, saskaroties ar šāda veida aktivitātēm, atturēties no reaģēšanas uz tām un informēt atbildīgos dienestus.

Iedzīvotāji, kuru rīcībā ir informācija par 9.maijā plānotām provokatīvām vai prettiesiskām darbībām, tiek aicināti sniegt šo informāciju VDD, zvanot uz diennakts tālruni 67208964 vai rakstot uz e-pasta adresi dd@vdd.gov.lv.

Savukārt, kļūstot par liecinieku šādām aktivitātēm 9.maijā, iedzīvotāji ir aicināti nekavējoties par tām informēt VP, zvanot uz tālruni 110.

Iedzīvotājiem jārēķinās, ka ziedu nolikšana vietās, kur iepriekš atradās nu jau demontētie padomju pieminekļi, tiks uzskatīta kā šo objektu un militārās agresijas slavināšana. Tāpat policija vērš uzmanību, ka no 9.maija sākuma līdz 10.maija plkst.7 aizliegta pirotehnisko līdzekļu lietošana.

Tāpat VDD atgādina, ka par genocīda, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru un kara noziegumu publisku attaisnošanu un slavināšanu, kā arī par darbībām, kas vērstas uz nacionālā vai etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu draud kriminālatbildība.

Jau ziņots, ka desmitgadēm 9.maijā pēc Krievijas iniciatīvas tikušas organizētas svinības Sarkanās armijas uzvarai pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā. Arī Latvijā joprojām daļa sabiedrības piekopj tradīciju atzīmēt tā dēvētos Uzvaras svētkus, tomēr jau izsenis šis datums Austrumeiropā tiek identificēts ar Baltijas valstu okupāciju un aneksiju PSRS sastāvā.

Neraugoties uz aicinājumiem 9.maijā pieminēt Krievijas agresijas upurus Ukrainā un nepulcēties pie padomju režīma memoriāliem, Rīgā, pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, arī pērn devās cilvēki, lai arī ievērojami mazākā skaitā nekā citus gadus.

Nākamās dienas rītā ziedi no pieminekļa tika aizvākti, kā rezultātā pie pieminekļa atkal tika pulcēti cilvēki. Vakarpusē pāris simti sanākušo jau uzvedās agresīvi un bravūrīgi, tostarp slavinot Krieviju un attaisnojot tās agresiju Ukrainā.

Pēc notikumiem pie pieminekļa iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) nolēma demisionēt.

Piemineklis pērn tika nojaukts, un šobrīd tā vietā ir smilšu lauks un kaudze un milzīga lāma, ko iecienījušas kaijas, ķīri un citi putni. Teritorija aizvien ir iežogota.