Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Pētījums: Tiesu sistēmā strādājošajiem nav pietiekamas zināšanas par dažādām invaliditātēm

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Latvijas Tiesnešu mācību centrs (LTMC) sadarbībā ar invalīdu un viņu draugu apvienību "Apeirons" pētījumā noskaidrots, ka tiesu sistēmā strādājošajiem nav pietiekamas zināšanas par dažādām invaliditātēm.

Pētījumā aptaujātajiem tiesnešiem un tiesu darbiniekiem lūdza atbildēt, vai viņi agrāk ir piedalījušies kādās mācībās par komunikāciju ar cilvēkiem ar invaliditāti, kā arī raksturot, kad mācības notika.

Lielais vairums aptaujāto atzina, ka tādās mācībās nav piedalījušies un tie kuri ir piedalījušies, tas noticis pēdējo trīs līdz desmit gadu laikā.

Tas nozīme, ka mācības akūti vajadzīgas, lai samazinātu diskrimināciju un palielinātu tiesu darbinieku izpratni par dažādiem invaliditātes veidiem, secināts pētījumā.

LTMC vadītāja Solvita Kalniņa-Caune norāda, ka pētījums apliecināja, ka tiesu sistēmā strādājošajiem nav pietiekamas zināšanas par dažādām invaliditātēm, nav skaidrs kādai ir jābūt attieksmei un uzvedībai, ja tiesas klients ir cilvēks ar kādu no invaliditātēm.

It kā zināmāka un, varbūt, saprotamāka ir uzvedība, ja cilvēks ir ratiņkrēslā, bet, ja jautājam par redzes, dzirdes vai intelektuālās attīstības traucējumiem, tad zināšanu nav un, kā sarunāties, ko teikt un kā uzvesties, nav skaidrs, akcentē Solvita Kalniņa-Caune.

Pētījums īstenots projektā "Universālais dizains cilvēktiesību ievērošanā", kura galvenais uzdevums ir palielināt cilvēku ar dažādu veidu invaliditāti spēju īstenot savu tiesību izmantošanu un aizsardzību, tostarp nodrošināt, ka tiesību nodrošinātājam - tiesu sistēmas darbiniekiem - ir zināšanas un izpratne par darbu ar cilvēkiem ar dažādu veidu invaliditāti.

Projektu atbalsta Aktīvo iedzīvotāju fonds, projekta periods no 2022.gada novembrim līdz 2024. gada aprīlim.