Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Ukrainas bēgļu nodarbinātības pabalstiem plāno novirzīt 1,24 miljonus eiro

© f64.lv, Kaspars Krafts

Labklājības ministrija (LM) plāno pārdalīt līdzekļus 1,24 miljonu eiro apmērā vienreizēja nodarbinātības vai pašnodarbinātības uzsākšanas pabalsta izmaksai Ukrainas iedzīvotājiem.

LM izstrādātais rīkojuma projekts paredz apropriācijas pārdali no budžeta resora programmas "Finansējums Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā noteikto pasākumu īstenošanai" 1,24 miljona eiro apmērā uz LM pamatbudžeta apakšprogrammu "Nodarbinātības valsts aģentūras darbības nodrošināšana". Tas nepieciešams, lai nodrošinātu vēl 2000 Ukrainas civiliedzīvotājiem vienreizēju nodarbinātības vai pašnodarbinātības uzsākšanas pabalsta izmaksu vienas minimālās mēneša darba algas apmērā, kas netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Šādu atbalstu personai paredzēts izmaksāt vienu reizi. Atbalsta izmaksu nodrošinās Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), pamatojoties uz personas iesniegumu. Ievērojot minētā atbalsta mērķi, tā pieprasīšanas termiņš ir ierobežots ar vienu mēnesi no darba tiesisko attiecību uzsākšanas dienas.

Kopumā no 2023.gada sākuma līdz 21.aprīlim NVA ir saņemti 1 511 iesniegumi, tai skaitā par nodarbinātības uzsākšanas pabalsta izmaksu 1 400 iesniegumi un par pašnodarbinātības uzsākšanu 111 iesniegumi. Attiecīgi uz 21.aprīli veiktas pabalsta izmaksas par 918 740 eiro, tai skaitā par sešiem 2022.gada lēmumiem un par 1 477 šī gada lēmumiem.