Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Saeimā iesniegta LIZDA iniciatīva likumā paredzēt valdības atkāpšanos streiku vienošanās neizpildes gadījumā

© Kristiāna Mičule/F64

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) iniciatīva Ministru kabineta (MK) iekārtas likumā noteikt valdības atkāpšanos streiku vienošanās neizpildes gadījumā iesniegta izskatīšanai Saeimā, aģentūru LETA informēja LIZDA vadītāja Inga Vanaga.

LIZDA uzskata, ka situācija, par kuru runāts iniciatīvā, bija izveidojusies ar pedagogu prasībām, proti, tika izvirzītas streika prasības, izveidota izlīgšanas komisija, panākti kompromisi un MK vienbalsīgi apstiprināja protokollēmumu par streika vienošanos, taču valdība visas streika vienošanās neesot izpildījusi.

Kā vēstīts, sākoties pedagogu trīs dienu streikam 24.aprīlī, sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākās parakstu vākšana. Vismaz 10 000 parakstu savākšana ļauj iniciatīvu iesniegt izskatīšanai Saeimā.

"Lai veicinātu amatpersonu atbildību un nedevalvētu kolektīvā interešu strīdu būtību" un streika vienošanās izpildi, LIZDA aicināja veikt grozījumus MK iekārtas likumā, lai paredzētu valdības atkāpšanos, ja valdība neizpilda streika sarunās panākto vienošanos par kolektīvā interešu strīda atrisināšanu.

Arodbiedrības ieskatā, būtu jāveic grozījumi Saeimas kartības rullī, kas noteiktu kārtību, kādā Saeima izvērtē streika vienošanās izpildi vai neizpildi. Amatu zaudēšanai esot jābūt noteiktai Ministru kabineta iekārtas likumā kā obligātai, nevis iespējamai, kad Saeima būtu izvērtējusi streika vienošanās izpildi vai neizpildi.