Atlaista "Latvijas valsts meži" valde

© Vadims Lopatenko/F64

Portāla NRA rīcībā nonākusi informācija par AS "Latvijas valsts meži" (LVM) valdes atlaišanu.

Saskaņā ar NRA rīcībā esošo neoficiālo informāciju, amatu zaudējuši visi 3 valdes locekļi: Toms Reiziņš, Jānis Stankevičs, Jānis Lapiņš.

Amatu saglabājis vienīgi valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Nedaudz vēlāk par šo vēstīja arī ziņu aģentūra LETA.

LVM norāda, ka otrdien LVM padomes sēdē pieņemts lēmums, ka LVM valdes locekļi - Jānis Lapiņš, Toms Reiziņš un Jānis Stankevičs, ir zaudējuši padomes uzticību, nespējot demonstrēt vienotu un saliedētu savstarpējo sadarbību, tādējādi radot riskus uzņēmuma labai korporatīvajai pārvaldībai, drošībai un attīstībai.

LVM pagaidu padome arī atsaukusi uzņēmuma valdes locekļus.

Kā norāda uzņēmumā, LVM valdi turpinās vadīt Pēters Putniņš, bet par pagaidu valdes locekļiem no uzņēmuma darbinieku vidus ievēlēti - Valdis Kalns, Māris Kuzmins, Dainis Reķelis un Ieva Rove.

Vienlaikus ir uzsākts četru pastāvīgo valdes locekļu nominācijas process.

Atbilstoši Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā noteiktajam, LVM valdes pagaidu locekļi ir ievēlēti uz noteiktu laiku, līdz būs noslēdzies jaunās uzņēmuma valdes nominācijas process, bet ne ilgāk kā uz vienu gadu.

Kā norāda LVM pagaidu padomes priekšsēdētāja Zane Drinķe, Putniņam pievienojas pieredzējuši meža nozares profesionāļi, kam ir nepieciešamā kvalifikācija un pieredze, lai nodrošinātu LVM darbības nepārtrauktību un mūsdienīgu attīstību atbilstoši labas korporatīvās pārvaldības principiem.

"Es sagaidu, ka uzņēmums demonstrēs spēku un izturību, atgūstot sabiedrības un meža nozares uzticību uzņēmumam, īstenojot uzņēmuma rīcībā esošo stratēģisko aktīvu - zemes, meža, zemes dzīļu un citu resursu - ilgtspējīgu, efektīvu un sociāli atbildīgu apsaimniekošanu," Drinķe.

Vienlaikus LVM pagaidu padomes priekšsēdētājas vietnieks Mārtiņš Līdums atzīmē, ka LVM valdei ir jāuzņemas atbildība, lai nodrošinātu turpmāku uzņēmuma un mežsaimniecības attīstību.

Viņš informē, ka jāstrādā pie uzņēmuma reputācijas atgūšanas, meža produktivitātes palielināšanas, oglekļa piesaistes jomā, kā arī inovatīvā, uz jaunākajiem zinātnes sasniegumiem balstītā uzņēmuma attīstībā.

Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) izpilddirektors Artūrs Bukonts aģentūrai LETA norādīja, ka LKF atbalsta LVM pagaidu padomes lēmumu.

Savukārt LKF viceprezidents Kristaps Klauss uzsvēra, ka tā kā pagaidu valdei pilnvaras ir līdz gadam, valdes pagaidu locekļiem nevar būt runa par "ieskriešanās laiku".

Viņš atzīmēja, ka LVM pagaidu valdē ievēlētie uzņēmuma darbinieki ir augsti kvalificēti profesionāļi ar ilggadēju pieredzi meža nozarē un uzsvēra, ka ģeopolitiski un ekonomiski nepastāvīgajos apstākļos ir īpaši būtiski, lai vienu no Latvijas stratēģiski nozīmīgākajiem uzņēmumiem vadītu zinoši nozares eksperti, nodrošinot stabilitāti, drošību un atbalstu visas meža nozares attīstībai.