Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

"Latvenergo" plāno sākt izpētes vairākās potenciālās vēja elektrostaciju izbūves vietās

© f64.lv, Kaspars Krafts

AS "Latvenergo", lai attīstītu vēja elektrostacijas, turpina 2022.gadā sāktās vides izpētes, kā arī šogad plāno sākt izpētes vēl vairākās potenciālās izbūves vietās, Elektroenerģijas tirgus jaunākajā apskatā informē "Latvenergo" vēja un saules parku attīstības direktore Ilvija Boreiko.

Viņa atzīmē, ka "Latvenergo" ir veikusi visas Latvijas teritorijas novērtējumu un apzinājusi publiski pieejamos ierobežojumus vēja elektrostaciju uzstādīšanai.

Boreiko skaidro, ka viena no Latvijas teritorijas īpatnībām ir liels skaits viensētu, kā arī mozaīkveida ainava, kuru iecienījuši daudzi aizsargājamie putni. Attiecīgi teritorijas, kurās nav vai ir maz ierobežojumu, ir limitētas. Turklāt līdz šim valsts normatīvu vai rekomendāciju līmenī nav izstrādātas vienotas vadlīnijas vēja elektrostaciju projektu ietekmes novērtēšanai, kas būtiski atvieglotu procesus gan izpētes procesu īstenošanas laikā, gan ietekmes uz vidi ziņojuma saskaņošanai.

Lai nodrošinātu visaptverošu aspektu novērtējumu, "Latvenergo" veic iepirkumu inženierkonsultantu atlasei. Paralēli tiek veikts konsultāciju posms pirms iepirkuma sākšanas ar lielākajiem turbīnu ražotājiem.

Boreiko skaidro, ka viens no iekārtu ražotāju nosacījumiem piedāvājumu iesniegšanai ir tas, ka projekta īstenotājam jābūt pirms tam saņemtām atļaujām, kuras dod tiesības bez šķēršļiem un prognozējamā periodā sākt turbīnu montāžu.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" pieder valstij, bet uzņēmuma obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.