Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Palīdzot Ukrainai iestāties OECD un ES, Latvija ziedos 30 000 eiro

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Latvija iemaksās 30 000 eiro Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Ukrainas valsts programmas budžetā, liecina Ārlietu ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts Tiesību aktu projektu (TAP) portālā, kuru plānots saskaņot līdz 3.maijam.

Programma izstrādāta, lai atbalstītu Ukrainas eirointegrāciju un nepieciešamās reformas OECD standartu sasniegšanai, kā arī veicinātu Ukrainas iestāšanos OECD un Eiropas Savienībā (ES). Vienlaikus OECD Ukrainas valsts programma darbosies kā rekonstrukcijas rīks Daudzaģentūru līdzekļu devēju koordinācijas platformā Ukrainas atjaunošanai, ko vada ASV, ES un Ukraina. OECD ir daļa no šīs koordinācijas platformas un sniedz atbalstu politikas jautājumos, kuros organizācijai ir zināšanas un ekspertīze.

OECD Ukrainas valsts programma radīs ietvaru strukturētākai partnerībai starp OECD un Ukrainu, dodot iespēju Ukrainai iepazīties ar OECD darba metodēm, ieviest OECD rekomendācijas, rīcībpolitikas standartus un labāko praksi, pakāpeniski iekļauties OECD struktūru darbā, kā arī veidot sakarus ar valsts pārvaldes ekspertu tīklu OECD valstīs. Turklāt Ukrainai būs iespēja piedalīties globālas nozīmes pētniecības projektos, veikt datu apmaiņu un saskaņošanu, lai tā būtu labāk pārstāvēta OECD datu bāzēs, kā arī norīkot amatpersonas darbam OECD.

Pagājušajā gadā Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihals iesniedza oficiālu pieteikumu OECD par Ukrainas iestāšanos organizācijā. Lūgums sākt OECD iestāšanās diskusijas izskanēja neilgi pēc tam, kad Eiropadome bija piešķīrusi Ukrainai ES kandidātvalsts statusu un apliecinājusi ES gatavību turpināt sniegt atbalstu Ukrainas vispārējai ekonomiskajai, militārai, sociālajai un finanšu noturībai, tai skaitā humānās palīdzības veidā.

OECD Padome 2022.gadā atzina Ukrainu par perspektīvu OECD dalībvalsti un aicināja OECD ģenerālsekretāru iesaistīties "sākotnējā pievienošanās dialogā" ar Ukrainu. Šogad OECD Ārējo attiecību komitejā tika apstiprināts OECD sekretariāta priekšlikums par OECD Ukrainas valsts programmu, priekšlikumu nosūtot OECD Padomei apspriešanai un lēmuma pieņemšanai.

OECD Padome janvāra sesijā vienojās aicināt Ukrainu iesaistīties OECD Ukrainas valsts programmā un aicināja OECD Ārējo attiecību komitejai lemt par valsts programmas īstenošanu, jo īpaši par tās pilnvarām, finansējumu, ilgumu, atjaunošanu, saturu, pārvaldību, uzraudzību un novērtēšanu. OECD Ārējo attiecību komiteja apstiprināja OECD Ukrainas valsts programmu un 18.aprīlī OECD Padome to atbalstīja.

Paredzēts, ka OECD Ukrainas valsts programma tiks finansēta pilnībā no OECD dalībvalstu brīvprātīgajām iemaksām, izmantojot daudzgadu finansēšanas mehānismu, kurā ir skaidri noteikti sasniedzamie rezultāti un saskaņots elastīgs laika grafiks. Programma darbosies četrus gadus, lai Ukrainai dotu pietiekami daudz laika konkrētu rezultātu sasniegšanai, vienlaikus ļaujot OECD dalībvalstīm izvērtēt Ukrainas spēju apguvi, tās politisko gatavību cieši sadarboties ar OECD un gatavību ieviest reformas.

Pēc konsultācijām ar Ukrainas valdību un OECD direktorātiem tika noteikts prioritāšu saraksts īstermiņā, vidējā termiņā un ilgtermiņā, tostarp pārskati un kapacitātes palielināšanas pasākumi, un tika aplēsts, ka četru gadu valsts programmas kopējās izmaksas Ukrainai visā tās darbības laikā sasniegs 16,5 miljonus eiro.

Finansējums 30 000 eiro apmērā iemaksas veikšanai OECD Ukrainas valsts programmas budžetā 2023.gadā tiks nodrošināts no ĀM budžeta programmā "Iemaksas starptautiskajās organizācijās" piešķirtā finansējuma, novirzot līdzekļus no jau izpildītās Latvijas obligātās ikgadējās iemaksas pārpalikuma OECD 2023.gada budžet