Finanšu ministrs: Krievijai ir jāsamaksā par izraisīto karu un tā traģiskajām sekām Ukrainā

© f64.lv, Kristiāna Mičule

Eiropas Savienībai (ES) jāpanāk vienots risinājums, lai iesaldētos Krievijas aktīvus novirzītu Ukrainas atjaunošanai, sestdien ES Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē uzsvēra Latvijas finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

"Krievijai ir jāsamaksā par izraisīto karu un tā traģiskajām sekām Ukrainā," teica Ašeradens.

ECOFIN sanāksmē ministri kopā ar Ukrainas finanšu ministru Serhiju Marčenko un Kanādas finanšu ministri Kristiju Frīlendu diskutēja par to, kā ilgtermiņā koordinēt un organizēt finansiālo atbalstu Ukrainai, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta vecākā komunikācijas speciāliste Agita Pudule

Sanāksmes mērķis bija paplašināt skatījumu uz Ukrainas atjaunošanu, ņemot vērā arī Ukrainas ceļu uz ciešāku integrāciju ES ekonomikā un iekšējā tirgū.

Atgādinot, ka Latvijas finansiālais, militārais un humānais atbalsts Ukrainai pašlaik jau ir 1,3% no valsts iekšzemes kopprodukta, Ašeradens apliecināja, ka gan Latvijas valdība, gan biznesa sektors, gan pilsoniskā sabiedrība sniegs praktisku atbalstu Ukrainai tik ilgi, cik tas nepieciešams līdz pat Ukrainas uzvarai.

Viņš norādījis, ka Ukrainas atbalstā un rekonstrukcijā ir savlaicīgi un iekļaujoši jāiesaista visi iespējamie donori, valstis un starptautiskās organizācijas, lai, efektīvi sadarbojoties, nodrošinātu nepieciešamo atbalstu maksimāli ātri un mērķtiecīgi.

Ašeradens uzskata, ka tūlītējs atbalsts rekonstrukcijai veicinās Ukrainas ekonomikas pakāpenisku atveseļošanos un atjaunošanos. Pat ar nelieliem soļiem un it īpaši reģionos, kur Ukrainas iedzīvotāji ir atgriezušies, visi stimuli un atbalsts ir ļoti svarīgi, lai sekmētu ekonomikas atjaunošanos, norādīja ministrs.

Tāpat viņš akcentēja, ka privātajam sektoram ir un būs nozīmīga loma Ukrainas atjaunošanā.

Latvijā

Ir jānovērš netaisnība darba stāža aprēķinā māmiņām, kuras laikā no 1990. gada līdz 1995. gadam nestrādāja, bet audzināja bērnus līdz astoņu gadu vecumam, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda opozīcijas Saeimas deputāts Uģis Mitrevics (NA).