Levits: Politiskā griba Eiropā ir tikpat svarīga kā aizsardzības spējas

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Politiskā griba Eiropā šajos ģeopolitiskajos apstākļos ir tikpat svarīga kā aizsardzības spējas, piektdien Hamburgas Vigoni forumā "Hamburgas runa Eiropas nākotnei" uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits, informē Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane.

Daloties pārdomās par to, kas Eiropas nākotnei esošajos ģeopolitiskajos apstākļos ir vissvarīgākais, Levits akcentēja, ka politiskā griba ir nepieciešama, lai uzņemtos politisko atbildību un rīkotos. Pēc Latvijas prezidenta paustā, ar šo vienoto Eiropas politisko gribu ir jāturpina starptautiski vēstīt, lai stiprinātu Eiropas lomu pasaulē.

"Mēs atrodamies pasaulē, kur klasiski autokrātiskā Krievija ar savu "krievu pasaules" ideoloģiju apšauba Ukrainas nācijas un teritorijas tiesības uz eksistenci," uzsvēra Levits.

Viņa ieskatā, ja Eiropa izrādīs savu vājumu un Rietumu pasaule pieļaus iespēju, ka šī savas nācijas izredzētības ideja, imperiālistiskā, koloniālā domāšana iegūst spēku, uzvaru, ka tā panāk Eiropas piekāpšanos, tad būs arī nākamie kari.

Pēc 2008.gada Krievijas okupētās teritorijas Gruzijā, pēc Krimas aneksijas 2014.gadā, pēc 2021.gada Krievijas iebrukuma Ukrainā atkal sekos nākamais iebrukums, un tas nedrīkst notikt, brīdināja Valsts prezidents.

Levits uzsvēra, ka Rietumi patlaban ir izrādījuši augstu solidaritātes līmeni - līdztekus Eiropai un ASV, arī Japāna, Austrālija, Jaunzēlande ir raidījušas skaidru signālu un attiecīgi rīkojušās, nepārprotami atbalstot Ukrainas uzvaru. Latvijas prezidents akcentēja, ka Ukraina turpinās saņemt atbalstu, kā vien tas ir iespējams.

Hamburgas Universitāte turpmāk ik gadu aicināšot kādu viesi sacītu runu par Eiropas nākotni. Pirmais to bija aicināts teikt Levits, kurš savulaik arī absolvējis šo universitāti.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.