Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Patlaban 70% zemessargu apbruņoti ar profesionālā dienesta standartā paredzētajām triecienšautenēm

© f64.lv, Ketija Keita Krastiņa

Patlaban 70% Zemessardzē dienošo ir bruņoti ar profesionālā dienesta standartā paredzētajām triecienšautenēm "G36", tomēr pārējiem jāturpina lietot desmitiem gadus veci šaujamie, noskaidroja aģentūra LETA.

Ar triecienšautenēm "G-36" NBS ir apbruņoti regulāro spēku vienību karavīri, bet daļai zemessargu ir jālieto nemodernās, desmitiem gadu vecas zviedru ražojuma triecienšautenes "AK-4". Tāpat līdzīga situācija ir ar ložmetējiem, proti, daļai jālieto zviedru nemodernie "KSP 58 B", kas nav nomainīti pret beļģu "FN MAG".

2019.gadā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš aģentūrai LETA pastāstīja, ka Zemessardzes pārapbruņošana ar triecienšautenēm "G36" plānota līdz 2022.gada beigām. Pērn augustā Aizsardzības ministrijā LETA norādīja, ka tobrīd 35% Zemessardzē dienošo ir bruņoti ar profesionālajā dienesta standartā paredzētajām triecienšautenēm "G36" un bija paredzēts, ka līdz gada beigām šos ieročus saņemtu atlikušie 5000 brīvprātīgo aizstāvju.

Vienlaikus ministrijā norādīja, ka ieroču partiju saņemšana atkarīga no ieroču izgatavotāja, Vācijas kompānijas "Heckler&Koch GmbH", tomēr šis uzņēmums kavējot piegādi, tāpēc tika meklēti alternatīvi risinājumi.

Tagad NBS komandiera preses virsniece Sandra Brāle aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban 70% zemessargi pārgājuši uz "G-36", līdz gada beigām plānots pilnībā pabeigt pārapbruņošanu. Brāle nenoliedza, ka "AK-4" vairs neatbilst jaunākajām prasībām, tomēr tie ir pietiekami jaudīgi un ar lielu precizitāti.

Tāpat patlaban intensīvi notiek ložmetēju piegādes, lai gan visi vēl nav nomainīti. "No operacionālā viedokļa Zemessardze ir nodrošināta gan ar strēlnieku, gan vieglajiem atbalsta ieročiem," uzsvēra Brāle.