Eksperti brīdina par bērnu dzīvībai un veselībai bīstamu izaicinājumu popularitāti sociālajos tīklos 

© Pixabay

20% vecāku Latvijā nepārrunā ar bērniem sociālajos tīklos, piemēram, “TikTok”, strauju popularitāti guvušos izaicinājumus, kas saistīti ar riskantu robežu pārbaudi un uzvedību, liecina IKT pakalpojumu sniedzēja “Bite” veiktā aptauja*. Turklāt 30% aptaujāto atzīst, ka to dara tikai dažreiz. Tādu bīstamu izaicinājumu vidū ir, piemēram, tā dēvētais “smacēšanas izaicinājums”, jaunietim sevi smacējot līdz bezsamaņai, un “izjokošana”, kurā jaunietim lēciena laikā tiek iesperts pa kājām. Tuvojoties Digitālajai nedēļai laikā no 24. līdz 28. aprīlim, arī Latvijas Drošāka interneta centrs “Drossinternets.lv” aicina vecākus pārrunāt ar bērniem ekstrēmu sociālo mediju izaicinājumu bīstamību.

Tādi sociālie tīkli kā “TikTok”, “Snapchat” u.c. ir šobrīd jauniešu vidū ļoti populāri, tiem savu atzinību iemantojot ar izklaidējošu un humoristisku saturu. Tomēr, lai gan lielākoties šīs platformas piepilda video, kuros atspoguļoti, piemēram, veselīgi joki, dziesmas, deju kustības, tajās atrodami arī dažādi izaicinājumi.

Tie ir dažādi video, kuros sociālo tīklu lietotāji tiek aicināti izmēģināt kādu darbību, jaunus paradumus u.tml. Lielākā daļa no tiem ir labvēlīgi, aicinot, piemēram, izpildīt noteiktas deju kustības vai ieviest ikdienā jaunus fizisko aktivitāšu paradumus, taču laiku pa laikam izskan arī aicinājumi jauniešiem veikt veselībai un dzīvībai bīstamas darbības, tā it kā pārbaudot savas robežas.

Kā liecina “Bite” veiktā aptauja, 20% Latvijas vecāku, kuriem ir skolas vecuma bērni, nepārrunā ar atvasēm šādus bīstamus izaicinājumus, kas saistīti ar riskantu robežu pārbaudi un apdraudējumu ne vien veselībai, bet arī dzīvībai. 30% to dara tikai dažreiz. Bet 6% vispār nezina par tādiem. Vienlaikus 45% respondentu norādījuši, ka to dara.

“Aptaujas dati iezīmē satraucošu tendenci, proti, vairāk nekā pusei aptaujāto vecāku neregulāri vai nemaz nepārrunājot ar bērniem bīstamus izaicinājumus bērniem, kas klejo, piemēram, sociālajā tīklā “TikTok”. Sociālie tīkli ir ļoti populāri skolēnu vidū, un tā ir vieta, kur viņi izklaidējas, draudzējas un dalās ar savām interesēm, tomēr ir svarīgi internetu izmantot apdomīgi. Un tajā liela loma ir vecākiem. Jāņem vērā, ka jauniešiem ir svarīgi sevi apliecināt, tāpēc riskanti izaicinājumi piesaista viņu uzmanību. Savukārt vecāku uzdevums ir regulāri pārrunāt ar bērniem “TikTok”, “Snapchat” u.c. platformās pieejamo saturu, skaidrojot riskus un apdraudējumu, kādam bērns sevi pakļauj, nepaļaujoties uz sajūtu, ka “mans bērns jau nekad neiesaistīsies bīstamos sociālo mediju izaicinājumos”. Jaunieši šajā vecumā ietekmējas no domubiedriem un spilgtām, pārliecinošām personām internetā, bieži vien aizmirstot izvērtēt, vai rīcība, uz ko viņu aicina, var būt bīstama,” stāsta Una Ahuna - Ozola, “Bite” Korporatīvo un sabiedrisko attiecību vadītāja.

Viņa papildina, ka šajā ziņā ļoti liela nozīme ir arī vecāku zināšanai par to, ar kādiem riskiem bērns var saskarties sociālajos medijos un internetā kopumā. Tāpat vecākiem būtu regulāri jāinteresējas par to, ar kādu saturu internetā, t.sk. sociālajos medijos sastopas viņu bērni, piemēram, ikdienas aizņemtībā neaizmirstot apvaicāties atvasei par to, kas jauns notiek sociālajos tīklos, kādi ir jaunākie sociālo tīklu izaicinājumi un uz kādām darbībām tie aicina u.tml.

Turpina Maija Katkovska, Latvijas Drošāka interneta centra “Drossinternets.lv” vadītāja: “Runājot par interneta un sociālo tīklu saprātīgu izmantošanu, svarīgi vērst uzmanību ne tikai uz pārdrošiem un dzīvībai bīstamiem izaicinājumiem, bet arī pievērst uzmanību tādiem, kas mudina uz nelegālu rīcību. Piemēram, nesen “TikTok” klejoja izaicinājums, kurā jaunieši tika aicināti automašīnu riepām noskrūvēt ventiļus, pēc tam daloties ar savu sniegumu sociālajos tīklos. Šajā gadījumā tā jau ir rīcība, par ko jaunieši var saņemt administratīvo sodu. Vecākiem noteikti jāseko līdzi sava bērna gaitām sociālajos tīklos, tāpat to var darīt arī vecākās māsas un brāļi. Būtiski minēt - jo ātrāk vecāki sāks ar bērniem runāt par drošības noteikumiem internetā, jo mazāka iespējamība, ka atvases iesaistīsies riskantās aktivitātēs. Turklāt sākumskolas bērni ir vairāk tendēti ieklausīties, tāpēc, iedodot bērnam pirmo mobilo ierīci, varam ielikt stingrus drošības pamatus.”

M. Katkovska stāsta, ka arī “Youtube” un “Instagram” platformās tiek izvērsti dažādi bīstami izaicinājumi, kurus nereti popularizē tieši influenceri, aicinot sekotājus veikt un atkārtot bīstamas darbības. Piemēram, nesen plašu uzmanību izpelnījās izaicinājums, kurā lietotāji tika mudināti izkāpt no braucoša auto, padejot un lekt atpakaļ braucošā automašīnā. Citā gadījumā jaunieši tika aicināti lekt uz braucoša auto priekšējā pārsega. Līdz ar to bieži vien liela loma ir arī influenceru atbildībai šāda satura veidošanā un popularizēšanā, jo viņu sekotāju vidū ir arī bērni. Savukārt vecākiem viņa rekomendē sekot līdzi to influenceru saturam, kuri ir populāri viņu bērnu vidū, tā spējot identificēt tēmas un ierosinājumus, kas mājās jāpārrunā ar atvasēm.

*Aptauju veica “Bite” 2023. gada martā, sadarbojoties ar pētījumu aģentūru “Norstat Latvija”. Tajā piedalījās 1000 respondenti visā Latvijā.

Latvijā

Jāvērtē, vai un kā sankciju piemērošana nelietderīgi naudu tērējušām iestādēm ietekmētu iestāžu pakalpojumu saņēmējus - iedzīvotājus, uzņēmējus un nevalstiskās organizācijas, komentējot Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča priekšlikumu, aģentūrai LETA pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Svarīgākais