Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Ķekavas mērs sola turpināt cīņu par azartspēļu ierobežošanu novadā

© F64

Ķekavas pašvaldība turpinās cīņu par azartspēļu ierobežošanu novadā, aģentūrai LETA teica Ķekavas domes priekšsēdētājs Juris Žilko (PPI), komentējot Satversmes tiesas (ST) spiedumu.

Kā LETA jau ziņoja, ST atzinusi, ka bijušā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša (AP) lēmums apturēt Ķekavas novada pašvaldības noteikto azartspēļu aizliegumu atbilst normatīvajam regulējumam.

Žilko uzsvēra, ka saskata divas iespējas, kā rīkoties, aizstāvot iedzīvotājus pret šo "sērgu".

Pirmkārt, azartspēļu organizēšanu var aizliegt ar novada teritorijas plānojumu, nosakot teritorijas, kur šī darbība ir aizliegta. Ja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) šādu teritorijas plānojumu apstiprina, tad nav nepieciešams papildu normatīvais regulējums.

"Ja VARAM neapstiprinās mūsu jauno teritorijas plānojumu, mēs, balstoties uz ST spriedumu, izstrādāsim detalizētu pamatojumu azartspēļu ierobežošanai, visticamāk, lokālplānojuma formā, vismaz trim teritorijām, kur funkcionālais zonējums atļauj komercdarbību," skaidro mērs.

"Šādu pamatojumu izstrādāsim visām trim novada pilsētām - Baldonei, Ķekavai un Baložiem. Tiesa, tad jārēķinās, ka pamatojuma izstrāde katrai teritorijai izmaksās ap 15 tūkstošiem eiro. Tā ir nodokļu maksātāju nauda, kas nevarēs tikt ieguldīta novada attīstībā," bilst politiķis.

Tā kā ST ir konstatējusi, ka pašvaldība ir tiesīga noteikt neierobežoti daudz vietu un teritoriju, kurās azartspēļu organizēšana nav atļauta, gadījumā, ja VARAM neapstiprinās teritorijas plānojumu, pēc iedzīvotāju pieprasījuma azartspēles varētu tikt ierobežotas arī citās novada apkaimēs.

VARAM atzinums par teritorijas plānojumu sagaidāms tuvāko divu mēnešu laikā. Pēc tā saņemšanas Ķekavas novada dome lems par tālākajiem soļiem un to izpildes termiņiem.

Žilko uzsvēra, ka viņš ir iepazinies tikai ar sākotnējo informāciju par ST spriedumu, bet pašvaldība spriedumu izvērtēs rūpīgi, lai pieņemtu lēmumu par turpmāko rīcību.

Viņaprāt, nekāda traģēdija nav notikusi, lai gan pašvaldība tiesas procesā ir zaudējusi. "Šis spriedums sniedz atbildi visām Latvijas pašvaldībām, kas vēlas cīnīties ar azartspēļu sērgu, tostarp mums, kā izskaust spēļu zāles tiesiski visprecīzākajā veidā," saka Žilko.

Līdz ar to ir ieviesta skaidrība par tālāko rīcību.