Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Pēc JV politiķu priekšlikumiem nostiprina bērnu aizsardzību no tabakas aizstājējproduktiem

© Pixabay.com

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, nostiprinot bērnu aizsardzību no tabakas aizstājējproduktu negatīvās ietekmes.

Attiecīgos priekšlikumus atsevišķi iesniedza gan labklājības ministre Evika Siliņa (JV), gan Saeimas deputāts Gatis Liepiņš (JV).

Pēc Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā kopīgi uzlabotas redakcijas pieņemts Liepiņa priekšlikums, likumā precizējot, ka fiziskā vardarbība cita starpā ietver arī bērna apzinātu pakļaušanu tabakas izstrādājumu vai augu smēķēšanas produktu dūmu vai elektroniskās smēķēšanas ierīču tvaiku, iedarbībai.

Pēc labklājības ministres Siliņas priekšlikuma bērniem aizliegto vielu saraksts arī šajā likumā papildināts ar tabakas aizstājējproduktiem, augu smēķēšanas produktiem, elektroniskās smēķēšanas ierīcēm un to uzpildes tvertnēm.

Tāpat pēc Siliņas priekšlikuma likumā noteikts, ka personai, kura izdarītā noziedzīgā nodarījuma dēļ bērns ir cietis, būs pienākums atmaksāt valstij izdevumus par cietušajam bērnam sniegto sociālās rehabilitācijas pakalpojumu.

Pēc ministres priekšlikuma likumā arī noteikta plašāka definīcija, kas ir bērna seksuāla izmantošana, ietverot arī situācijas, kad tā veikta, izmantojot informācijas vai komunikācijas tehnoloģijas.

Bērnu tiesību aizsardzības likumā veikti arī citi pilnveidojumi. Noteikts, ka Ministru kabinets var noteikt papildu mērķgrupas, kurām atbalstu sniedz atbilstoši valsts programmai "Latvijas Goda ģimenes apliecības programma".

Tāpat likumā noteikts, ka turpmāk gadījumos, kad bērnu adoptē viņa radinieks vai, ja tiek adoptēts otra laulātā bērns, bērnu var adoptēt uz ārvalsti bez Ārvalstu adopcijas komisijas atzinuma. Tāpat noteikts, ka par viesģimeni nedrīkst būt persona, kura sodīta par tīšu noziedzīgu nodarījumu, kas saistīts ar vardarbību vai vardarbības piedraudējumu, līdz dienai, kad sodāmība dzēsta vai noņemta.