Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā ieradīsies 20 Ukrainas bērni, lai piedalītos psiholoģiskās rehabilitācijas nometnē

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Nākamnedēļ, 25.aprīlī, Rīgā uz Bērnu slimnīcas fonda (BSF) organizēto psihoemocionālās rehabilitācijas nometni no Ukrainas ieradīsies 20 bērni un viņu mammas, vēsta BSF vadītāja Liene Dambiņa.

Nodibinājums "Bērnu slimnīcas fonds" (BSF) 2022.gadā sāka sadarbību ar lielāko bērnu slimnīcu Ukrainā- "Okhmatdyt". Sadarbības gaitā BSF pagājušā gada decembrī organizēja psiholoģiskā atbalsta nometni Rīgā tiem "Okhmatdyt" slimnīcas pacientiem, kuri bija piedzīvojuši Krievijas okupāciju. Šogad tiks organizētas trīs nometnes Latvijā, un pirmā notiks jau nākamnedēļ.

Dambiņa sacīja, ka pēc pirmās nometnes saņemtas ļoti labas atsauksmes gan no bērniem un viņu mammām, gan no "Ohmatdyt" slimnīcas speciālistiem. Arī "Ohmatdyt" šādas nometnes pagājušajā gadā esot organizēja vairākās Eiropas valstīs, un atzina, ka BSF organizētā nometne, kurā psiholoģisko atbalstu sniedza Bērnu un pusaudžu resursu centra speciālisti, bijusi ar vislabākajiem rezultātiem. "Ohmatdyt" slimnīcas speciālistu pieredze liecina, ka Ukrainas bērniem un pusaudžiem mentālā veselība kļūst arvien sliktāka, tamdēļ psiholoģisks atbalsts ir akūti nepieciešams.

Dambiņa informēja, ka starp 20 bērniem, kuri nākamnedēļ ieradīsies Rīgā, ir bērni, kuri karā zaudējuši tēti, kuri paši guvuši fiziskas traumas kara rezultātā, kuri piedzīvojuši Krievijas okupāciju un šobrīd saskaras ar tādām psiholoģiskām grūtībām kā, piemēram, depresija, trauksme, ēšanas traucējumi. Bērni, līdzīgi kā iepriekšējā nometnē, būs vecumā no pieciem līdz 17 gadiem, un psiholoģisko palīdzību saņems arī viņu mammas.

Nometnes laikā BSF rūpēsies, lai bērniem ir iespēja ne tikai saņemt psiholoģisku atbalstu un fizioterapiju, bet arī vienkārši labi un interesanti pavadīt laiku.

Lai Ukrainas bērni un viņu mammas varētu labāk justies un orientēties pilsētā, BSF aicina pieteikties brīvprātīgos, kuri var un vēlas laikā no 25.aprīļa līdz 4.maijam kādu brīdi būtu atbalsts nometnes dalībniekiem, pavadot nometnes dalībniekus uz programmā iekļautajiem pasākumiem. Brīvprātīgie var pieteikties, rakstot ziņu uz "diana.klimcenko@gmail.com". Tāpat ikviens ir aicināts ziedot Ukrainas bērnu nometnei, lai šogad BSF būtu iespēja organizēt vismaz vēl divas šādas nometnes.