Enefit: "Gala lietotāji vēlas lielāku prognozējamību"

© Vladislavs Proškins/f64

Pašlaik elektroenerģijas cenas ietekmē ārkārtīgi daudz dažādu faktoru, tādēļ kaut ko konkrētu paredzēt ir ļoti izaicinoši, intervijā aģentūrai LETA atzina SIA "Enefit" valdes priekšsēdētājs Krists Mertens. Tomēr lielākie jautājumi pašlaik esot saistīti ar to, kāds ir Latvijas enerģētikas ilgtermiņa plāns un redzējums. Neskaidrība par to nepalīdz nozarei pieņemt lēmumus par investīcijām.

Vaicāts par elektroenerģijas cenu svārstībām tuvākā gada laikā, Krists Mertens skaidro: "Elektroenerģijas cenas ietekmē ārkārtīgi daudz dažādu faktoru, un šobrīd kaut ko konkrētu paredzēt ir ļoti izaicinoši. Mēs redzam, ka gan piedāvājuma, gan pieprasījuma puse ir kļuvusi ļoti neprognozējama. Fosilie resursi joprojām ļoti intensīvi tiek izmantoti elektroenerģijas ražošanā, un par tiem konkurence ir globāla. Daudz tiek runāts par to, ka Ķīnas ekonomika sāks atkopties, par to, ka ASV ir iespējama recesija. Visiem šiem faktoriem ir sava loma cenu prognozēšanas modelī. Skaidrs ir tikai tas, ka nezināmo un mainīgo faktoru ir kļuvis vairāk.

Tāpat Eiropas Savienības līmenī ir vienošanās par dabasgāzes patēriņa samazināšanu. Šobrīd gan cenas ir kritušās un rada dabīgu vēlmi atsākt vairāk izmantot dabasgāzi, un arī tam ir sava loma. Skaidrs ir tas, ka importa deficīts, kurš ir radies, pārtraucot izmantot Krievijas dabasgāzi, ir ar kaut ko jākompensē, un pašlaik tas tiek darīts ar sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) piegādēm. Taču LNG tirgus ir globāls, un par šīm piegādēm konkurē gan Ķīna, gan daudzas citas valstis. Tas visu padara ļoti nestabilu, un pat mazas izmaiņas var būtiski mainīt cenu līmeni. Savukārt, ja kāpj dabasgāzes cenas, tad, visdrīzāk, kāps arī elektroenerģijas cenas."

Komentējot lietotāju izvēlēm uzņēmuma pārstāvis pauž: "Protams, ka gala lietotāji vēlas lielāku prognozējamību, un to klientu īpatsvars, kuri izvēlas produktus par fiksētām cenām, mūsu portfelī manāmi pieauga. Tajā pašā laikā ir arī pietiekami daudz klientu, kuri elektroenerģiju turpina iegādāties par biržai piesaistītām cenām. Ja runājam par uzņēmumiem, kuriem ir liels elektroenerģijas patēriņš, tad pareizais risinājums ir kombinācija starp abiem šiem produktiem, nevis tikai viens vai otrs. Arī mūsu šā gada uzdevums ir klientu ar lielu elektroenerģijas patēriņu izglītošana, kādas ir iegādes stratēģijas, lai visas olas neliktu vienā grozā.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš pērn Latvijā samazinājās. Tas bija saistīts gan ar taupības, gan energoefektivitātes pasākumiem, kā arī ar pašģenerācijas apjoma pieaugumu, kas daļēji aizstāja caur tīkliem piegādāto elektrību. Visiem šiem faktoriem bija sava loma.