Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Organizatori: "Lielajā talkā" no atkritumu vākšanas pārorientējas uz labiekārtošanu

© m

"Lielajā talkā" pēdējos gados aizvien vairāk vērojama tendence, ka talcinieki no atkritumu vākšanas pāriet uz labiekārtošanas un apzaļumošanas darbiem, šodien Dzegužkalnā, informējot par Lielās talkas norisi, pauda talkas organizētāja Vita Jaunzeme.

Neskatoties uz to, ka atkritumu apjoms palielinās, tomēr vide gadu gaitā kļūst tīrāka, tādēļ arī šogad daudzviet talkas laikā talcinieki labiekārtos un apzaļumos savu apkārtni.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomniece dabas aizsardzības un pašvaldību jautājumos Inga Priede uzskata, ka dzērienu iepakojumu depozīta sistēmas ieviešana esot veicinājusi PET un stikla pudeļu savākšanu un nodošanu taromātos, taču vide tiek piesārņota ar citiem atkritumiem.

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) pārstāve Līga Abizāre atzina, ka kopš Covid-19 pandēmijas sākuma stāvoklis Latvijas mežos ir būtiski pasliktinājies, jo šajā laikā cilvēki daudz remontēja savus mājokļus, tīrīja šķūnīšus un diemžēl atkritumi ne vienmēr nonāca atkritumu poligonos, bet dažkārt tika izgāzti mežos.

Pēc viņas vārdiem, valsts mežos sakopšanas talkas notiek ik dienu, bet plašākas aktivitātes ar sabiedrības līdzdalību notiek gan aprīlī un maijā notiekošajās Meža dienās, gan arī "Lielās talkas" laikā. Mežu sakopšanas talkas noslēgsies Meža dienu pasākumā, kas notiks 26.maijā un 27.maijā Tērvetē.

"Lielajai talkai", kas notiks sestdien, 22.aprīlī, patlaban ir pieteiktas vairāk nekā 1000 talkošanas vietas visā Latvijā, tāpat ir pieteiktas arī solo talkas. Lai pievienotos talkai, talcinieki tās var apskatīt vietnē "talkas.lv".

Šogad "Lielas talkas" moto ir "Zaļa Latvija = Zaļa pasaule", kas ietver galveno tās fokusu šogad - Zaļo kursu, pilsonisko atbildību un iesaisti.

"Lielās talkas" vadītāja Jaunzeme uzsver, ka talka gadu no gada aug un tajā iesaistās arvien vairāk cilvēku. Talkas organizatoru mērķis bija padarīt Latviju zaļāku, sakoptāku un veselīgāku. Taču talka pārvērtās par iespaidīgu kustību, kas ieguva tik lielu atbalstu sabiedrībā, ka nešauboties tiks turpināts iesāktais. Šogad talcinieku pulks papildinājies ar 22 ārvalstu vēstniecībām, kuras šogad talkos kopā.