Zināms Valsts aizsardzības dienesta atalgojums, kā arī citi bonusi

© Ģirts Ozoliņš/F64

Valsts prezidents Egils Levits otrdien oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" izsludinājis Saeimas pieņemto Valsts aizsardzības dienesta (VAD) likumu, kas paredz, ka jau šovasar notiks pirmais brīvprātīgais jauniešu iesaukums dienestā, ziņo lsm.lv.

Likums paredz, ka dienestam brīvprātīgi varēs pieteikties pilsoņi - vīrieši un sievietes - no 18 līdz 27 gadu vecumam. Taču daudzus jauniešus interesē arī finansiāls nodrošinājums.

Plānots, ka VAD karavīrs, kas dienestam pieteicies brīvprātīgi, saņems ikmēneša kompensāciju 600 eiro apmērā. Brīvprātīgie valsts aizsardzības dienesta karavīri 11 mēnešu dienesta noslēgumā, neatkarīgi no izvēles turpināt karjeru NBS vai atvaļināties rezervē, saņems papildu kompensāciju 1100 eiro apmērā.

Kā ziņo lsm.lv, šie nebūt nav vienīgie bonusi, kas skars brīvprātīgos karavīrus, ja tie lems par labu dienestam.

Pilsoņiem, kas brīvprātīgi pietiekušies un pabeiguši VAD, pie nosacījuma, ka viņi atbildīs augstskolas un studiju programmas uzņemšanas noteikumiem, valsts augstākās izglītības institūcijas finansēs augstākās izglītības studijas Ministru kabineta noteiktos studiju virzienos. Papildinātas arī karavīra sociālas garantijas dienesta laikā, paredzot, ka VAD karavīru bērnus ir tiesības ārpus kārtas iekārtot bērnudārzos.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.