Farmācijā piegāžu ķēžu stabilizācijai būs nepieciešami vēl divi gadi

© f64.lv, Oksana Džadana

Farmācijas tirgus uzņēmumiem Covid-19 pandēmija radīja ļoti lielus izaicinājumus piegāžu ķēdēs un izejvielu sagādē un, lai situācija stabilizētos, būs nepieciešami vēl divi gadi, intervijā aģentūrai LETA prognozēja farmācijas uzņēmuma SIA "Lotos Pharma" vadītājs Kaspars Ivanovs.

"Ja runājam par ražotājiem, tad pandēmija ir radījusi ļoti lielu izaicinājumu tieši piegāžu ķēdēs, izejvielu sagādē. Ja kādreiz tas bija mēneša jautājums, tad tagad izejvielu piegāde var aizņemt līdz pat astoņiem mēnešiem. Tev ir jāpasūta izejvielas un izejmateriāli, pirms tu sāc domāt par produkta ražošanu," teica Ivanovs.

Viņš stāstīja, ka "Lotos Pharma" produktu ražošanā izmanto tikai Eiropā saražotas izejvielas.

"Mēs esam Eiropas ražotājs un eksportējam, līdz ar to visām izejvielām ir jābūt Eiropā saražotām. Ir problēmas gan ar francūžiem, gan itāļiem, gan vāciešiem, spāņiem, kas mums piegādā izejvielas. Nav tā, ka vācieši piegādā un itāļi nepiegādā. Izejvielu ražotāji ir tik, cik ir, tādēļ ir jāslēdz līgumi. Daudziem ražotājiem līdz ar Austrumu piegādātāju slēgšanu nācās pāriet pie Rietumu piegādātājiem. Daži Eiropas ražotāji 2023.gada ražošanas apjomus bija izpārdevuši jau pērn decembrī, līdz ar to jāstājas rindā, jāmeklē izejvielas un pie tā bija rūpīgi jāstrādā," norādīja "Lotus Pharma" vadītājs.

Pēc viņa teiktā, vismaz šogad pirmajā ceturksnī piegāžu ķēdēs un izejvielu sagādē "Lotos Phara" uzlabojumus neredz. "Visi sola, ka stabilizēsies, bet pagaidām mēs to nejūtam. Ir atsevišķi segmenti, kuros situācija uzlabojas, bet tāpat tā saglabājas neprognozējama. (..) Visi mēģina saglabāt pilnas noliktavas, nemēģina tukšot krājumus, jo nezina, kas būs rīt, parīt vai nākamajā mēnesī," atzina "Lotos Pharma" vadītājs.

Viņš gan prognozēja, ka situācijai ar laiku noteikti vajadzētu uzlaboties. "Mēs līdz šādām problēmām jau arī nenonācām vienā dienā. Izejvielu ražotājiem ir plānota ražošana pāris mēnešus uz priekšu, un tas viss ir domino princips, proti, ja vienā vietā sabrūk, tad arī citā vietā brūk. Lēnām tas nāks atpakaļ. Manuprāt, vajadzēs apmēram divus gadus, lai lēnām pa mēnešiem situācija šajā jomā atkal uzlabotos un atgrieztos iepriekšējā līmenī," teica Ivanovs.

Svarīgākais